piatok 2. marca 2018

Kto mi ide po krku

„Hm a čo takto si prečítať niečo mimo mojej rutinnej zóny?“
„A nebude to zvláštna recenzia, keď z toho žánru nemáš veľa poznatkov?“
...
„Nezačína tak každé nové dobrodružstvo?“

Dobrodružstvo, strach, nádej, smrť. No nie len to – z toho, čo vyzerá ako obyčajná detektívna zápletka sa vyvinie nečakaný zvrat udalostí a vy si uvedomíte – kto je tu vlastne hlavná postava?

Anotácia:
Keď sa štrnásťročný Jace Wilson stane svedkom brutálnej vraždy, nič už nemôže byť ako predtým. Obyčajný tínedžer sa zrazu stane korisťou, ktorú nemilosrdne prenasledujú dvaja sociopatickí zločinci. Jace nevyhnutne potrebuje dobrý úkryt, a tak pod prísne utajenou falošnou identitou odchádza hlboko do hôr v Montane, kde sa zapojí do výcvikového programu prežitia v divočine. Tí, čo idú chlapcovi po krku, sa však nezastavia pred ničím. Keď narazia na jeho stopu, začína sa desivá naháňačka...



Toto bola moja prvá kniha od spisovateľa Michaela Korytu. Popravde, kniha sa ani ku mne nemala dostať, no názor môjho blízkeho príbuzného zložený zo slov skvelý autor, pútavý príbehv jeho knihách ma vždy niečo prekvapí ma navnadil, priznám sa. Chcela som spoznať autora, ktorý bol terčom chvály a presvedčiť sa, či aj mne bude svojou tvorbou blízky. Konečná odpoveď ma až tak neprekvapila, pretože už po prvých šesťdesiatich stránkach hociktorej knihy zistíte, či je hodná vašej pozornosti. Milí moji, tu vám ich stačí 32 a poriadne sa zamyslíte.

Štýl autorovho písania, čo sa týka skrytých postáv mi v mnohom pripomínal Agathu Christie, aj keď je Koryta oproti tejto dáme stelesnené 21. storočie. Kniha má tri časti: Neviditeľný svedok, Tí, čo zomierajúPochovajte ich vysoko. Časti sa delia na kapitoly z rôznych pohľadov – opisujú plynule dej a bez nich by bol príbeh neúplný, aj keď sa môže stať, že kapitola začne pohľadom Ethana a končí pohľadom Jacea, no vždy to sedí do dejovej linky. 
                    
Aj keď mám záporné postavy rada a tí najväčší zloduchovia sú mojimi obľúbenými postavami, v tomto prípade som si Jacka a Patricka, sociopatických bratov-vrahov, nevšímala pri každom ich kroku, pri tejto knihe ma skôr zaujali kladné postavy.
Či si knihu prečítate, lebo máte radi trilery alebo jednoducho preto, že sa vám páči obálka, je to úplne jedno. Hlavné je, či knihu dočítate. Avšak, varujem vás – keď si budete myslieť, veď tu ma už nemá čo prekvapiť, práve v ten moment sa stane nečakané odhalenie. Príbehy o sebe rozprávajú samostatne a potom sa prepletajú ako korene starého stromu. Mnohokrát v nich ide o lásku a utrpenie, minulosť, či vykúpenie.

 Takže, čo takto ísť na víkend na hory? 

Za knihu veľmi pekne ďakujem www.albatrosmedia.sk/ 

6 komentárov:

  1. O knížce ani o autorovi jsem nikdy předtím neslyšela, ale děj zní fakt peckově :) Asi se po ní vážně podívám, protože kromě zajímavě znějícího děje je i psána z více pohledů, což mám hodně ráda. To čtení je pak takové zajímavější :)
    Fajn recenze!

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Mám ráda, když mě čeká nečekané překvapení! Poslední dobou se mi totiž dost stává, že s přítelem uhodneme děj příběhu ještě předtím, než je to tam ukázané :D Děj z více stran je opravdu zajímavý :) Pěkně napsaná recenze! ♥

    WantBeFitM

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Knizku vůbec neznám ale vypadá to zajímavě a napínavě 🙂

    OdpovedaťOdstrániť