streda 31. augusta 2016

7 vecí, ktoré nerobiť pred súťažou/konkurzom

Celkom iný článok, nie? Nech som hľadala ako som chcela, na internete som podobný nenašla. Úprimne, keby som si tento článok ja našla pred tromi rokmi, dosť by mi pomohol.
Snáď pomôže aj vám! :)





1. Nečítať si text tesne pred nástupom na javisko
Jednoducho nie. Ak to spravíte, garantujem vám, že ho aj tak zabudnete. Spoliehajte sa na seba, že ste sa text dobre naučili, verte si a nerobte si z toho veľkú hlavu.

2. Nečakajte, že sa umiestnite
Sama mám takú skúsenosť, že som na celej mojej kategórii sedela, aby som si vypočula všetkých súťažiacich a potom som išla sama spievať. Dospievala som, okejko, bolo to ako tak dobré, a keďže som počula všetkých predo mnou, myslela som si, že to bude zlaté pásmo. Mali ste vidieť môj výraz, keď povedali strieborné pásmo. Bola som smutná, nahnevaná s chuťou im to tam rozkopať. Vedela som totiž, že som to zaspievala najlepšie a oni ma šupli do striebra. Ponaučenie?
Ak vám aj učiteľka hovorí, "pche, s prehľadom vyhráš", "ideme si po zlato" a pod., neprikladajte týmto vetám veľký dôraz. Myslite na to, že v niektorých súťažiach si porotcovia presadzujú svojich žiakov, či príbuzných. A nemusia byť najlepší.

Ak sa totiž uspokojíte s tým, že nič nevyhráte, že sa tam idete iba pozrieť, nebudete mať taký veľký stres, a ak naozaj niečo vyhráte, nadšenie bude úžasne veľké. Verte mi, týmto spôsobom som sa dopracovala k 1. miestu na Medzinárodnej súťaži v Žiline 2016 :D

3. Nemajte stres
Ak budete dodržiavať bod dva, väčšinu stresu sa zbavíte. Teda, mne osobne opadne skoro všetok stres. Pamätajte aj na to, že ak idete na konkurz, všetkých tých niekoľko stoviek účastníkov má rovnaké šance ako vy! Ide len o to, či sa im do toho muzikálu, či divadla budete hodiť a či to zahráte/zaspievate/zatancujete dobre. Ak sa nejaká z týchto vecí nepodarí, prosím vás, nebol to predsa jediný konkurz na svete.

4. Neprepínať sa (v športe)
(ak to teda nie je atletika, gymnastika alebo niečo podobné, o tom nič neviem)
Pretože vaše rozhodnutie, že týždeň pred konkurzom budete každý deň dávať 150 drepov a nikdy pred tým ste takto aktívne nedrepovali, je zlé. Svalovica je to najhoršie, čo môžete na konkurze na tanečnej skúške, mať.

5.  Nenechávajte váš osud náhode
Poriadne sa pripravte! Je to jedna z tých najlepších vecí, ktorú môžete spraviť. ;)
Pretože, niekto iný to za vás predsa neodspieva.

6.  Neskúšajte neznáme masky na pleť
Už sa mi to stalo- zelené čiastočky masky, ktoré na pleti ostali do rána- a ja som si tú tvár umývala! Bohužiaľ, v to ráno som mala súťaž, no krásna som bola!

7. Čísla sú kamaráti
Idete prvý? Tým lepšie! Nemajte strach z toho, že idete prvý, berte to ako svoju výhodu- porota si vás viac zapamätá, lebo ešte nebude mať hlavu vyhúkanú šalošnými tónmi.

Good luck!

22 komentárov:

  1. Noo, něco na tom všem určitě bude. Já teda nikdy v ničem nesoutěžila, ale dokážu si tyhle pravidla tak nějak přenést i na důležité zkoušky jako maturita a státnice.. a tam většina platí taky. :)
    KattyLife

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Súhlasím (: Len bod tri sa mi ešte nepodarilo zvládnuť.

    Daniela

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Súhlasím! Ja si vždy vravím, nie je dôležité vyhrať ale zúčastniť sa:D

    Letná giveaway na blogu!

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Super článok :) Čo sa týka posledného bodu, ja mám skôr opačný problém :D na koncertoch hrám stále medzi poslednými, ak nie úplne posledná a vždy sa predtým obrovitánsky vynervujem :D preto vždy závidím ľuďom, ktorí vystupujú ako prví - tí to aspoň majú rýchlo za sebou, a po zvyšok koncertu už pokojne môžu sedieť a užívať si koncert.

    Na mojom blogu práve prebieha Giveaway o Japan Candy box, budem veľmi rada, ak sa zapojíš :)
    Hello, my name is Ev

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Aj ja hrám/spievam na koncertoch väčšinou posledná, no vtedy mi pomáha skutočnosť, že aj tak polovica sály už zrejme odišla, takže keď sa strápnim, bude to aspoň vidieť menej ľudí :D

      Odstrániť
  5. Ono je to všetko hlavne o psychike :) Ja som bola na prijímačkách na konzervu na herectvo. Išla som tam s tým, že mi to je v podstate jedno, že chcem len vedieť, či na to mám, či nie.. a tak som brala aj celé tie skúšky. S ľahkosťou a s nadhľadom. Boli tam dievčatá, čo chodili rok na prípravu a veľmi im na tom záležalo a skončili 40 miest podo mnou :/
    Lenže nestresovať sa je ťažké. Tým pádom, že hrám v ochotníckom divadelnom súbore, tak som si na "žiaru reflektorov" už zvykla, ale pred každým vystúpením je to dávka zodpovednosti.
    World of Nicol | Back to school giveaway

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Áno, je to pravda, veď hovorí sa: Ak máš stres, znamená to, že ti na výsledku záleží. A celkom aj chápem tie dievčatá, asi si ani nedali prihlášku na inú školu, spoliehali sa na konzervu a to je dosť veľký nátlak pre 15 ročné dieťa. :)

      Odstrániť
  6. Skvelý článok :) No bod 3 sa mi akosi nedarí spĺňať :D Chodila som na olympiády z biológie v štýle konferencií a mali sme prednášať svoje práce na VŠ . Samozrejme stres je pre mňa veľký nepriateľ. Akonáhle však začnem hovoriť (hovorím príšerne rýchlo vraj) tak zo mňa opadne a ja len kecám a kecám :D ale predtým aj deň sa klepem. Ale účinkovala som v pár divadelných hrách a to s opakovaním textu je svätá pravda :D vtedy to zabudneš a už si nespomenieš ani na javisku

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem! :)
      Vždy, keď mám veľký stres a nepomôže mi ani skutočnosť, že sa asi neumiestnim pomáha mi to, že ja vlastne spievam cudzím ľuďom (pred blízkymi radšej nespievam vôbec, tam proti stresu nič nepomáha :D)

      Odstrániť
  7. Tak tohle se mi spíš bude určitě hodit na písemky nebo něco podobného :D Skvělý článek :)

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Tohle se mi zrovna zítra bude hodit, ačkoliv tedy nejdu na žádné vystoupení anebo konkurz - mám jakési školení :D Bohužel mám problém s lidmi, přesněji řečeno zřejmě hodně silnou sociofobii, tak na to zkusím myslet, abych nezačala panikařit xD

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Se stresem bojuji neustále. Přečetla jsem hromadu rad, ale bez účinku. Zabralo mi, když jsem každý okamžik nebo situaci, při které jsem se cítila nejistě zopakovala a to tolikrát, dokud strach úplně nezmizel. To je moje osvědčená metoda :)

    http://markpo.com/

    OdpovedaťOdstrániť