sobota 21. februára 2015

Sme dostatočne asertívny?

Každodenne sa v živote stretávam s otázkou, či áno alebo nie. Je to otázka spojená s rozhodovaním, ale aj s túžbou neublížiť slovom nie.

Bojíte sa, pretože viete, že dotyčného váš záporný názor nenadchne a preto sa snažíte zo situácie rýchlo vykorčuľovať. Problém totiž je, že nie sme dosť asertívny. Niekedy, sa, pravdaže nedá surovo odmietnuť, pretože vám na človeku záleží, alebo sa bojíte, že by vás už napríklad nikde nepozval. Mám ale dojem, že niekedy je schopnosť v ľuďoch byť asertívny, veľmi dôležitá. Musíme si predsa presadiť svoj názor, či nie?
zdroj

Samozrejme, nesmieme to veľmi preháňať, pretože keď niečo surovo odmietneme, viackrát za sebou, naozaj existuje možnosť, že sa nám už nikto neozve preto, lebo si hneď povie, že nebudeme súhlasiť. Dôvodom opakovaného nezavolania môže by ale aj to, že sme danú situáciu poriadne nevysvetlili. Keď sa vás niekto teda niečo opýta a vy nebudete súhlasiť, vysvetlite mu najprv prečo nemôžete prísť (zúčastniť sa, poskytnúť niečo, prečo nesúhlasíte) a až po vysvetlení mu dajte vedieť svoje konečné rozhodnutie. Nemusí sa mu to síce veľmi páčiť, ale aspoň bude vedieť prečo ste ho odmietli. :))

Dúfam, že sa vám článok páčil a už sa nebudete báť zápornej odpovedi. Pekný deň :))

3 komentáre:

  1. Asertivita je nejlepší věc na světě! Ale asi musím často svoje okolí štvát, když automaticky na otázku odpovídám "ne" a až potom se nad ní zamyslím :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja mám presne opačný problém! :D

      Odstrániť
    2. Chce to brát všechno ze srandy a pak to jde! :D ale je fakt, že říct to vážně, to bych asi neřekla :)

      Odstrániť