pondelok 7. mája 2018

Príbehy na dobrú noc pre rebelky


Obyčajne zásielku preberám z pohodlia domova, avšak kuriér ma zastihol počas vyučovania a vďaka chápajúcim učiteľom mi bolo dovolené knihu prebrať – úprimne povedané, reakcia mojich spolužiakov bola úplne očakávaná, no voči tomuto titulu absolútne nefér!

„Jéj, ty si si objednala rozprávkovú knižku?“  

Príbehy na dobrú noc pre rebelky sú novodobé rozprávky, ktoré nehovoria o princeznách, ale o ženách, ktoré zmenili svet. Inšpirujú dievčatá stovkou hrdinských príbehov žien od kráľovnej Alžbety až po Serenu Williamsovú. Ilustrácie zhotovilo 60 umelkýň z každého kúta našej planéty, je to jedna z najoriginálnejších kníh v histórii kolektívneho financovania.




Myslím, že pri tomto titule je veľmi dôležité, z akého uhla ho beriete. Ak ho budete brať ako rozprávky na dobrú noc pre dievčatá 8+, z čítania nebudete mať pôžitok, aký autorky prvotne zamýšľali, pretože sa na dielo budete dívať povrchne a cez prsty.  Ak prekročíte svoju hrdosť a príbehy budete brať vážne a s obdivom, vyhrali ste.

„Tieto príbehy na dobrú noc nehovoria o princeznách, ale o ženách, čo zmenili svet.“ 

Absolútne. Cez špiónky počas druhej svetovej vojny až ku umelkyni, lekárke, faraónke, ktoré zmenili svoju dobu. Ich príbehy sú dôkazom toho, že aj obyčajné hanblivé dievča dokáže uskutočniť svoje sny a prinútiť veci ísť správnym smerom. Určite vám niektoré budú známe, lebo mená ako Frida Kahlo či Mária Curie Slodowska, Serena Wiliamsová alebo Coco majú svetovú popularitu – avšak podľa môjho názoru nie sú práve ony tie, na ktoré by ste mali upriamiť pozornosť.  Jedny z tých najdojímavejších a najkrajších príbehov bývajú väčšinou tie, ktoré nikto nepozná. Táto kniha v sebe ukýva množstvo pokladov, túžob a odvážnych činov. Nepoznám inšpirujúcejšiu knihu.


Ilustrovala dokonca aj slovenka Martina Pauková! 
Za poskytnutie recenzného výtlačku a väčšej perspektívy do budúcna veľmi pekne ďakujem vydavateľstvu Albatros

10 komentárov:

  1. Tato kniha vypadá opravdu dobře a asi by mě taky bavila. :-)
    welcometomyworld

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Tahle kniha vypadá skvěle, asi se po ní mrknu :) moc se mi líbí tvůj blog a styl psaní, dávám odběr. :) Taky píšu blog, budu ráda když mrkneš ke mě a staneš se mým pravidelným čtenářem ♥ www.fitfoodhealthy.blogspot.cz

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Túto knihu som videla v Anglicku v jednom kníhkupectve a veľmi ma zaujala obálka. A som veľmi rada, že ju zanechali aj v tej slovenskej verzii :) Určite si ju vďaka tebe kúpim! Ďakujem :)

    IVANNA THE BLOGGER

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Mě ta knížka hodně zajímá, zaujala, a chtěla bych si pořídit. Tak snad to nebude zklamání.

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Tak to je něco. Vypadá to na dost inspirativní knížku. Určitě se po ní podívám. Tohle doma musím mít! :)

    ATUNAI

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Už jí mám doma, zatím jsem do.ní jen nahlédla, protože jsem využila ségřin narozenin a pořídila jsem ji jí. Musím říct, že jsem nadšená! Hlavně teda z ilustrací (pohádku jsem si žádnou ještě nepřečetla). Musím se přidat a také ji doporučit. :)

      Odstrániť