pondelok 19. februára 2018

Labutě z Páté Avenue


História je vám otvorená. Stačí len nahliadnuť, čítať a nechať sa ňou vtiahnuť.

Vôbec nemusíte poznať Trumana alebo jeho Raňajky u Tiffanyho. Nemusíte mať ani šajnu o tom, kto bola Babe Paleyová. Táto kniha ich predstaví, ukáže, a vás chytí túžba prezerať si ich spoločné fotografie na Pintereste alebo prečítať si román Chladnokrvne, nič medzi tým.
Ak sa mám priznať, nemala som tušenie kto je Babe, od Trumana som síce zbožňovala Raňajky u Tiffanyho, no nevedela som o žiadnych jeho ďalších dielach. Jeho život mi bol veľkou záhadou, nevedela som o ňom prakticky nič. Momentálne to beriem ako malý prehrešok, lebo keby som sa o tohto spisovateľa viac zaujímala, aspoň by ma tento román tak extrémne nešokoval.
 
Anotácia:
Ze všech hvězd newyorské smetánky září Babe Paleyová nejjasněji. Její dokonalá tvář pravidelně zdobí stránky časopisu Vogue, její vybraný vkus a styl je všemi obdivovaný. Jak se zdá, Babe má všechno: peníze, krásu, osobní kouzlo, šperky, vlivné přátele, váženého manžela, nádherné rezidence. Pod spořádaným, elegantním zevnějškem však přebývá vášnivá, osamělá žena toužící po opravdové lásce a niterném vztahu.

Pak se objeví Truman Capote.

Drobný, zlatovlasý génius s gigantickou osobností doslova vpadne na scénu a pořádně zatřese s Babe a ostatními „labutěmi“, jak výstižně svou skupinku elegantních přítelkyň z nejvyšší společnosti pojmenoval.
Díky nim získá Capote výjimečný přístup do zákulisí manhattanské elity, přímo k nejužšímu kroužku mocných, opředenému skandály a drby.
Nepochybujíc o jeho oddanosti, Babe si ani ve snu nedokáže představit, jakou spoušť za sebou Truman zanechá. Když se z člověka ale jednou stane vypravěč příběhů, nepřestane jím být ani tehdy, když se mu v největší důvěře svěří někdo blízký…

Trumanova proslulost dosahuje vrcholu, když se na jeho hvězdný maškarní Černobílý ples (Black and White Ball) sjíždějí takové celebrity jako Frank a Mia Sinatrovi, Lauren Bacallová či Rose Kennedyová.
Velmi záhy však Truman Capote zažehne literární skandál, jehož zničující následky budou doznívat ještě mnoho let poté.



Je to celkom vtipné, ale Trumana Capote som si predstavovala ako milého, trochu ostýchavého mladého pána, ktorý má manželku, rodinu, deti, takého, ktorý má zmysel pre humor, je možno trošku strelený – na čom sa už podľa anotácie môžete len zasmiať. Bol priebojný, áno. Či aj milý, to vám neviem povedať, záleží na tom, z akého pohľadu ho berieme. Ku koncu jeho života boli všetky jeho chyby poznačené alkoholom, čiže nemal jasnú myseľ konať podľa jeho vlastností - a vôbec, je na vás, ako ho budete vnímať, to je čaro kníh, pretože, bol rozprávač, a keď sa s takýmto človekom niekedy stretnete, jednoducho musíte brať v úvahu, že raz zrejme bude rozprávať aj váš príbeh.   

 Babe Paleová – to bola milá šarmantná žena, módna ikona, vzor štyridsiatych rokov. A títo dvaja sa milovali. Naozaj, úprimne, no neboli milenci ani nič podobné, on bol gay a ona vydatá, žiadny vzťah, no jednoducho sa milovali.

„Babe mala len jednu jedinú chybu: bola perfektná. Hocikto potom, ona bola perfektná.“ 
–Truman Capote

Osobne mám veľmi rada historické alebo životopisné romány, čiže som si s touto knihou sadla a ak ich máte radi tiež, aj vy si sadnete. Milovníci ľúbostných románov asi nebudú veľmi nadšení pre chýbajúci happyend a akčné scény sa tu tiež nenechádzajú, takže asi zostaneme naozaj v životopise J
Autorka zobrazuje aj slávny Čierno-biely ples, pri ktorom sa hlavné postavy stretnú so slávnymi osobnosťami štyridsiatych rokov. Nie je nič krajšie, ako čítať o nich a potom nájsť na internete ich fotografie, presne z tej istej udalosti. Pre mňa je to vrchol dobrej knihy J   

Za knihu veľmi pekne ďakujem vydavateľstvu Metafora.

5 komentárov:

  1. Aj keď takéto knihy veľmi nečítam, táto ma úprimne zaujala. Vyzerá super.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Pises zajímavě ze dokážeš na tu knihu nalákat 🙂 původně nic moc ale teď mám chuť si ji pořídit 🙂

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Já moc historické knížky nemusím, ale životopisy mě nevadí :) Vypadá velmi zajímavě a moc se mi líbí, že jsi přidala reálnou fotku, to je fakt pecka!

    WantBeFitM

    OdpovedaťOdstrániť