piatok 27. októbra 2017

Halloween vs. Sviatok všetkých svätých

...alebo agrumentácia "veď sme na Slovensku"

Ak by ste argumentovali proti Halloweenu slovami my máme Sviatok všetkých svätých, v dnešnej dobe by ste zrejme nemali veľký úspech. Nie len preto, že mnoho ľudí už tento „americký“ sviatok dávno prebralo a váš názor ich absolútne nebude zaujímať, ale aj preto, že Halloween vs. Sviatok všetkých svätých, ľudia, tieto dva sviatky majú spoločné maximálne to, že prebiehajú cez rovnaké ročné obdobie.

Čo si predstavíte pod pojmom Halloween? Mnoho ľudí vyrezávané tekvice so sviečkami vo vnútri, malé deti prezlečené za bosorky, čarodejníkov, duchov možno učiteľov (každý máme iné predstavy), ktoré chodia dom od domu pýtať sladkosti s hláškou Trick or Treat , netopiere a pavučiny všade naokolo, umelú krv či rakvu z ktorej vychádza niečo rádioaktívne...
Ten ozajstný Halloween má však trochu hlbší význam než kričanie baf! na každého, koho 31.10 uvidím. Samozrejme, ide o každého osobných preferenciách.
Začalo to tým, že Kelti oslavovali "Samhain - sviatok mŕtvych, neživých", v pohanských a kresťanských časoch signalizujúci koniec úrody a začiatok zimy a pre toto obdobie boli charakteristické čary. Koncom októbra a začiatkom novembra sa Keltom zásoby zúžili a nastávala zlá doba. Obdobie chudoby sa začínalo nocou z posledného októbrového dňa na prvý novembrový, v tú noc ľudia uctievali boha Anwinna. Ľudia verili, že v tej noci sa domov vracajú duše zomrelých, aby vyhľadávali príbuzných. Ľudia preto vydlabávali repy (nie tekvice, ako teraz, tie začali používať Íri, keď prešli do Ameriky), ktoré slúžili ako lampáše, posvietili teda "duchom" na cestu. Aby sa ochránili pred "zlými duchmi", namaľovali si tváre. Niekedy mi príde, že pred "zlými duchmi" sa chce ochrániť aj veľa dievčat v našej škole, fakt ich ani nespoznáte!  



Naproti tomu Sviatok všetkých svätých má iný charakter.
Na Sviatok všetkých svätých sa pieklo pečivo – žemle v tvare „hnátov“, položených krížom, ktorým sa hovorilo „kosti svätých“. Na druhý deň sa niekde pieklo pečivo, ktorému sa hovorilo „dušičky“. Bolo to štvorhranné pečivo, rozrobené z mlieka a plnené džemom alebo makom. Týmto pečivom boli obdarovaní žobráci a chudobní ľudia, postávajúci pri kostole alebo cintoríne.
Podľa ľudovej tradície v predvečer sviatku dušičiek vystupujú duše zomrelých na jednu noc z očisca, kde v plameňoch pykajú za svoje hriechy. V ten večer hospodár plnil lampu maslom namiesto oleja, aby si dušičky mohli popáleniny, spôsobené očiscom, natrieť a trochu ochladiť. Taktiež bývalo zvykom v tento večer vhadzovať pre dušičky do ohňa rôzne pokrmy, čo znamenalo čiastočné vykúpenie z hriechov alebo niečo také ako dušičkám na prilepšenie.

  Vedeli ste o tom?
Sviatok všetkých svätých má mierumilovnejší nádych, pomôcť dušiam v očistci, za čo Halloween niektorí označujú aj ako Diablov deň. Takže, ak predpokladám, že nebudete robiť v noci z 31. 10. na 1.11. spiritualistické rituály, máte dve možnosti, buď pôjdete na Halloweensku párty alebo 1. 11. na hroby. Alebo obidvoje. V konečnom dôsledku sú to aj tak jedny z najkomerčnejších sviatkov a netvrďte, že nie! Ak mi zomrel niekto blízky a ak som ho mala rada, nevidím dôvod prečo by som si nemohla vybrať aj iný deň, kedy si ho pripomeniem, poprípade viackrát do roka. Nemusím k tomu využiť supermarkety, ktoré toto obdobie týmto sortimentom priam praskajú vo švíkoch.
To isté je aj s Halloweenom , jesenná dekorácia bytu, fajn, ale myslím, že aj vy uznáte, že – kostry všade kam sa pozriem, svietielkujúce dyne, ktoré zaberajú celý balkón a nejaká úplne mega špeciálna strašidelná výzdoba fakt nie je potrebná, vzhľadom na fakt, že na Slovensku sa tento sviatok v pravom zmysle slova ani neoslavuje a keby k vám prišli deti v kostýmoch klopať na dvere s vetičkou Trick or Treat! asi by ste ich nebrali vážne. 
 Takže, slávte si čo chcete, je to vaša voľba, a či Halloween alebo Sviatok všetkých svätých, je to úplne jedno, každé je v iný deň a má úplne inú pointu. Rozhodnutie je na vás, k tomuto smutnému počasiu sa hodí obidvoje J .
 


Inak, keď už sme pri tom, ak slávite Halloween, ako ho trávite? 

Veselý BU!ween a Sviatok všetkých svätých!
xoxo, AnkaLoves∽

2 komentáre:

  1. S obchody to máš to samé jako s každým jiným svátkem. Vždy jsou ozdobené daným obdobím a prodávají nejvíce tématické zboží. O Halloweenu příběh poznám, ale o dušičkách jsem neměla ani tušení. Na své blízké, co tady nejsou vzpomínáme častěji než jen jednou ročně. Mimochodem, já na Halloweena slavím narozeniny. :-))
    welcometomyworld

    OdpovedaťOdstrániť