sobota 18. marca 2017

Ako byť šťastný

How to be happy? 
Wie glücklich zu sein?
Cómo ser feliz?
Ako byť šťastný? 

Otázka, položená v toľkých jazykoch a aj tak na ňu stále nevieme odpoveď.. alebo, žeby až.. doteraz? 

Anotácia: 
Existuje spoľahlivý spôsob, ako v živote vytvárať múdre rozhodnutia? Ako sa jednoducho orientovať v záplave informácií, ktoré nás často bombardujú od rána do večera zaručenými radami, čo by sme mali a nemali robiť, aby sme boli šťastní? A ako rozpoznať, čo je pre nás v danej situácii najlepšie? Existuje cesta, ktorá berie v úvahu odlišné úvahy a priania každého jednotlivca? Odpoveď na tieto otázky znie: áno, existuje! Každý disponuje jedinečným osobným vnútorným navigačným systémom, fungujúcim za všetkých okolností a prepájajúcim každého z nás s najvyššou vesmírnu inteligenciou, ktorá stvorila každého z nás a všetok život. Každý z nás v sebe má tzv. Vnútorný kompas!

Ak sa naučíme načúvať svojmu vnútornému kompasu a riadiť sa ním, budeme žiť v súlade so svojou pravou, jedinečnou podstatou a zažívať viac lásky, radosti, vášne i nadšenia. Budeme žiť s väčšou ľahkosťou a bez zádrhelov. A vďaka tomu potom budeme svojej rodine, priateľom, kolegom i celému svetu k oveľa väčšiemu úžitku. Čo je vnútorný kompas a ako funguje, ako čítať signály, ktoré vysiela, čo je pravým významom emócií, prečo sami sabotujeme schopnosť načúvať svojmu vnútornému kompasu ... stačí otvoriť knihu, čítať. 



Ako vždy, ku takýmto knihám som skeptická aj otvorená zároveň. Je to šialená kombinácia, no je to pravda. Skeptická preto, lebo je to jednoducho motivačná kniha a otvorená z toho dôvodu, že je to moja prvá kniha tohto typu.
Menej zvláštne je však asi to, že sa zmyslom nedotkne úplne každého, no každý si z nej môže odniesť svoje. Keby som napísala, že je to kniha určená len pre ľudí s prelietavým životným štýlom, pre tých, ktorí sú zahltení prácou a nemyslia na nič iné než na druhých, mala by som z polovice pravdu, no aj keď možno nie ste od rána do večera v kancelárii a myslíte aj na seba, nezúfajte, v knihe sa istotne nájdete.


*Pred samotným vyjadrením sa k vnútornému kompasu a ku knihe ako takej, by som chcela dodať, že nie každému sa môže páčiť väzba tejto knihy, tá je totiž mäkká a každé jedno otvorenie je vidieť vo forme knižných vrások, čo na pohľad nie je práve oku žiaduce.* 


Začneme jednoduchou otázkou: Čo si predstavujete pod pojmom vnútorný kompas? Ja som si predstavovala niečo mystické, nejakú vnútornú guľu, ktorá ma bude ťahať za správnymi rozhodnutiami, šťastnejšími okamihmi, tou správnou cestou životom. Ani pri najmenšom by ma však nenapadlo, že by tam hrali nejakú úlohu city, to vôbec. Akonáhle som si tú vetu prečítala, pohŕdavý tón na mojom radare pohŕdavosti začal blikať a pískať ako zmyslov zbavený. Týmto, že sa ľudia neriadia? Toto má byť, to, kúzlo? Nechcela som veriť, že by naplno vnímať svoje vnútorné pocity stačilo k tomu, mať lepší život, lebo som bola presvedčená, že sa týmito pocitmi riadim. Ako som sa dostávala na ďalšie a ďalšie kapitoly, nejako som si aj ja začala uvedomovať, ehm, tak toto teda nerobím. Avšak ak sa situácia naskytla, pokúsila som sa správanie zmeniť na to lepšie, čo znamenalo odpovedať inak, v mnohých prípadoch aj záporne, no s výsledným efektom som, div sa svetu, bola spokojná. Pravda, väčšinou nebolo spokojné s odpoveďou moje okolie, lebo som sa prvýkrát rozhodovala podľa toho čo chcem ja, nie podľa toho či sa to bude alebo nebude páčiť druhým ľuďom. Myslím, že ak máte problém s tým, čo si o vás myslia ostatní, táto kniha vám celkom účinne pomôže aj tento blok odbúrať. Predsa len, začnete si uvedomovať seba, svoje rozhodnutia, svoj postoj k danej veci a naučíte sa, že človek tu nie je preto, aby sa páčil ostatným, ale aby sa páčil v prvom rade sám sebe. Každý je zodpovedný za svoje šťastie, poďme ho teda vytvárať – tvoriť, kričať, skákať, spievať, tancovať.  Robte to, čo chcete vy, lebo je to váš život, nie?   

2 komentáre:

  1. Krásne si to napísala a máš vo veľa veciach pravdu♥ táto kniha je určite skvelé, sama rada čítam takéto motivačné knihy.

    OdpovedaťOdstrániť