pondelok 31. októbra 2016

Vraždy s monogramom

Veselý Halloween!
Je to možno trošku neobvyklé, no na tento krásny sviatok nie je podľa mňa lepšie riešenie, než si prečítať o nejakej strašidelnej knihe, najlepšie o detektívke s vraždou..  čo tak .. trojnásobnou?

Dej:
Keď Hercule Poirot v jeden štvrtkový večer spokojne čaká v reštaurácii na hovädzí rezeň, ani len netuší, akú smršť udalostí rozpúta blesková návšteva neznámej mladej ženy. A keď mu po návrate do penziónu, kde sa istý čas snaží ukrývať pred svetom, jeho spolubývajúci, mladý vyšetrovateľ Scotland Yardu Edward Catchpool, predostrie bizarný obraz trojnásobnej vraždy v prepychovom londýnskom hoteli Bloxham, Poirot je opäť nútený zapojiť svoje malé sivé bunky do vyšetrovania mimoriadne zamotaného prípadu.

*Ako som prechádzala eshopom dobre-knihy.cz mala som veľkú dilemu pri výbere knihy. Nevedela som, či si mám vybrať tento titul alebo mám dať prednosť niečomu mladšiemu, táto kniha bola vydaná už v roku 2014, takže by to pre vás nebola recenzia na novinku, skôr naopak. Avšak, neodolala som. Knihu nájdete na eshope v kategórii detektívky*




Ak niekto píše príbeh pod menom niekoho iného, je to pseudonym. Ale ako sa nazýva dej, keď niekto píše pod menom niekoho iného, slávneho spisovateľa, používa jeho postavy, ale zároveň je aj meno toho kto to skutočne píše, na obálke? Ak viete, prosím, napíšte mi to do komentára.
Keby som mala zrovnávať túto knihu s nejakou inou, nejakou, ktorá je naozaj od Agathy Christie, na môj div by som nenašla veľa rozdielov. Obálka je viac-menej rovnaká, plus je na nej samozrejme meno Sophie Hannah a ešte nejaké krátke vetičky oznamujúce, že ide naozaj o novú detektívku, ktorú ste ešte nikdy pred tým nečítali. Už od prvej strany príbehu máte pocit, ako keby ste boli súčasťou celej tej knihy, už prvá kapitola do vašej hlavy vnesie podozrenia prečo? kto to bol? a núti vás premýšľať, čítať ďalej a mať nesmierne pozorné sivé bunky. Ako sa príbeh rozvíja, pribúdajú postavy, možné závery, či až možné ďalšie vraždy, ale nebudem spoilerovať. Celý prípad vyšetrujú dva detektívi- Cathpool a Poirot. Príbeh je písaný z pohľadu Catchpoola, celý prípad si totiž starostlivo zapisuje. Jedna z odlišnosti v tejto knihe by sa predsa len našla, celá táto kniha je napísaná na rozmýšľanie, no nie je to ťažké čítanie, Agatha píše o niečo jednoduchšie, je to ľahšie na pochopenie. Ak si však myslíte, že tým, že to píše niekto iný môžete knihu odložiť v polovici so slovami ha, už viem kto je vrah , ukrutánsky sa mýlite. Do poslednej strany to neuhádnete, aj keby ste sa veľmi snažili.
Táto detektívka sa mi veľmi páči, je vidieť, že si na nej autorka dala záležať. Ak máte radi Poirota, malého belgičana so šikovnými malými sivými bunkami, touto detektívkou nepohrdnete. Možno to nie je tá pravá atmosféra, kedy si pomyslíte: ach, toto niekto napísal pred sedemdesiatimi rokmi, to musel byť génius, že sa to číta aj teraz. Ale v celom závere, na čo mi bude skutočnosť, že kniha ktorú držím v rukách je taká stará  a vlastne sa mi ani nebude páčiť?

Keď mi kniha prišla, mala som menšie obavy- čo ak je Poirot v tejto knihe iný? Čo ak sa mi nebude páčiť? Čo ak si znechutím svoju obľúbenú postavu? Nemajte obavy, nič také sa nestalo. K môjmusrdcu ešte viac prirástol :)


9 komentárov:

  1. Dost mě lákalo, abych si nějakou podobou knihu přečetla - ale nakonec mě pokaždé odradí fakt, že tohle není můj žánr. Je to celkem škoda, ale bohužel vím, že by mě to nebavilo :D Jinak opravdu pěkné fotky :) Imaginareum

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Vypadá to na dobrý příběh, asi si jí přečtu, i když jsem spíše na romány :D :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. To zní super, alespoň vím co k vánocům:-) Dnes jsem u tebe na blogu poprvé a je skvělý, takže jsem se stala pravidelným čtenářem. Jestli chceš můžeš mrknout ke mně na blog:-)
    www.jdeocestu.blogspot.cz

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Rikala jsem si, to je divny, ze mam doma stejnou knizku s jinym obalem a pak mi doslo, ze pises sloveensky a tim ze se to vysvetluje :D

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Tuto knihu jsem začala číst jen proto, že jsem neměla zrovna nic jiného... Ale překvapivě se mi moc zalíbila, skvělý děj, příběh i zápletka. Za mě 10 bodů z 10, fakt super :)

    OdpovedaťOdstrániť