štvrtok 25. augusta 2016

Dubnica nie je betónová, Dubnica je krásne mesto!

Už odmalička žijem v mestečku Dubnica nad Váhom v Trenčianskom kraji. Vždy som na ňom obdivovala to množstvo zelene a stromov, ktoré rástli okolo paneláka, v ktorom bývam, rôzne kvety, ktoré rástli v záhradách majiteľov chatiek. Milovala som náš Dubnický jarmok, pochod mestom, keď bol Dubnický folklórny festival a zišlo sa sem nespočetne veľa súborov z rôznych krajín sveta.
Raz som však čítala jeden článok. Mohlo to byť tak pred rokom, v časopise.. Zem a vek? Neviem presne, ale tuším, že to bolo v ňom. Napísala ho pani, ktorá je slepá a ja som vlastne ani nečítala ten článok celý, len prvú vetu: "Zobúdzam sa v betónovej Dubnici nad Váhom.." Ehm, ehm, išlo ma poraziť.



Za 1. kvôli tomu, že sa pred 2-3 rokmi rozhodlo mesto spraviť námestie, ktoré uznávam, by v niektorých veciach potrebovalo opraviť znova, keďže práca, ktorá na ňom bola vykonaná nebola veľmi kvalitná a na tomto námestí je takzvaný "dubnický mrakodrap", ktorý oni nie a nie dostavať (už má 13. poschodí) - neznamená to, že celé mesto by malo dostať prídavné meno "betónové". Niektorí ľudia si asi neuvedomujú, že keby sa to námestie nespravilo, bola by tam stále len trávnatá plocha ako parkovisko pre Lidl.
2. vec, ktorá ma, ale ešte viac zarmucuje je, že pani, ktorá tú vetu napísala je slepá. Takže nemôže vidieť ten betón a ani tú zeleň, čiže- sa to niekde len musela dopočuť, čo ma ešte viac mrzí.

Ale, ako ma poznáte, ja som to jednoducho nemohla nechať tak, a preto vám píšem článok, o tých dobrých a nie betónových veciach a miestach v Dubnici. Môžete to brať ako tip na dobrý výlet, pretože Dubnický folklórny festival, ktorý začína práve dnes a končí v nedeľu- to je niečo, čo by ste si nemali nechať ujsť.

1. Kaštieľ
Nie len, že sa v ňom nachádza múzeum, ktoré v sebe ukrýva úžasné fotografie Dubnice z časov, keď boli moji rodičia ešte malí špunti a fotky z 21. storočia, teraz je tam aj výstava Modré dedičstvo, ale cez leto, sa na nádvorí kaštieľa otvorilo aj letné kino, a musím napísať, bola to úžasná atmosféra, keď pozeráte film a všade okolo na vás dýchajú hradby starého kaštieľa. 
Táto fotka je fotená nie zo strany, ako je nádvorie, ale z parku. Poviete si- hah, nemajú peniaze na rekonštrukciu. Nope, väčšia časť je zrenovovaná a táto stará, to je taký kontrast k tej novej. Pripomína mi, aké to bolo, a aké je to teraz. A veľmi sa mi to páči.   



2. Park- ako taký
 a. tá zeleň!
Nie je doba, kedy by ste v parku na nejakej lavičke nevideli nejaký zamilovaný párik. Vážne. A ak ho aj nevidíte, asi vám vo výhľade bráni nejaký strom, ale ten párik tam je určite! Ja považujem stromy v Dubnickom parku za jedny z najkrajších. A nie, nepresvedčíte ma o opaku. 



b. najkrajšie západy slnka 
Keď neviete čo s letným večerom, sadnite si do parku a pozerajte sa. 





3. Kvety
Ak vychytáte správne ročné obdobie, na Dubnických uliciach môžete vidieť naozaj veľkú nádheru. Na jar tu napríklad na štyroch miestach kvitnú krásne okrasné čerešne a keď sa oteplí, púpavy či sedmokrásky je tu vidieť naozaj na každom kroku. 








4. Kruhový objazd
Dubnica nad Váhom má cca 25 000 obyvateľov z toho 15 000 sa rado na všetko sťažuje, napríklad na tento kruhový objazd. Stále sa našiel niekto, kto rýpal, aký je škaredý, bla, bla. Kruhový objazd sa tento rok spravil, vysadilo sa tam 2000 tulipánov, ktoré keď odkvitnú, začne na tom istom mieste rásť cesnak okrasný.Tento rok sme boli s našimi vo Švajčiarsku v mestečku Krems, ktoré má približne toľko obyvateľov ako Dubnica a jediné, čo môj otec stále opakoval bolo: Ha, mi máme krajší kruhový objazd! A teraz, koľko je v Kremsu kruhových objazdov..


5. Všade samé stromy
Kam sa pozrieš, strom. Na každej ulici, na každom pootočení hlavou.



Dubnica je najväčšie mesto sveta, tiahne sa od Šanghaja až po Kanadu! 
Strýco Marcin- ľudový rozprávač

(Šanghaj- reštaurácia za traťou, Kanada- tie chatky a záhradky, ktoré som spomínala v úvode) 


8 komentárov:

  1. Pekný článok. Dubnicu poznám, strávila som tam štyri roky gympláckeho života a okrem toho som tam skoro nonstop, keďže tam mám väčšiu časť mojej rodiny. Ale povedzme si na rovinu. Námestie je to, čo väčšina ľudí registruje najviac. Je to taký symbol mesta. A nechcem byť zlá, ale je hrozné. Architekt to absolútne nezvládol.
    Park to zachraňuje. Strávila som tam veľa času a nie len preto, lebo je to tak blízko od môjho veľmi obľúbeného podniku The Doors pub, ale ranné behanie je tam naozaj úžasné. Kaštieľ mám tiež rada.
    A kruhový objazd? Možno ho robia pekným tulipány a ostatné kvety, ktoré tam cez rok rozkvitnú, ale ako hrdá držiteľka vodičského preukazu môžem prehlásiť, že horší kruháč nie je snáď ani ten oválny v Ilave. Takže to, že ľudia naň nadávajú, nie je len vizuálna stránka.
    Ale chápem. Si Dubničanka a si nato hrdá :) Chceš brániť svoje mesto a to je na tom to pekné. Ja si tiež bránim svoju dedinu, no viem si aj priznať tie mínusy, ktorých tam je tiež nespočetne veľa. Prepáč, že som sa takto rozpísala, ale viem, že dlhé komentáre potešia viac, ako keby som napísala len „pekný článok“. A keď som už videla niečo o Dubnici, rada som si prečítala.
    Life-by-romi

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Áno, námestie je zlé, asi najviac s mi na ňom nepáčia tie všetky fontány, ktoré sú už aj celé prehrdzavené. :/
      Z pohľadu vodiča kruháč posúdiť neviem, ale ako spolujazdec som už zažila aj oveľa horšie Kruhové objazdy, ver mi :D
      Som neskutočne rada, že si mi napísala ento komentár, áno to, že je dlhý poteší naozaj viac :)
      Ďakujem! :)

      Odstrániť
  2. Ta fotka se západem sluníčka-- nádhera, tolik energie, radostí.. :-) moc se mi líbí :-)

    The Word of makeup

    OdpovedaťOdstrániť
  3. wow veľmi pekné fotky, krásny článok ♥


    Na mojom blogu prebieha GIVEAWAY bola by som veľmi rada ak by si sa zapojila :)

    OdpovedaťOdstrániť