piatok 29. apríla 2016

Vraj

Ahojte!
Je to už celkom dlhá doba, čo som po prvýkrát napísala článok na lokalitu blogspot.sk. Ten moment si pamätám skoro presne, avšak, vždy sa v ňom nájdu nejaké skulinky, ktoré čistou náhodou v priebehu času v mojej mysli zmením. Nebudem vám tu písať, koľko som mala rokov, pretože samotná informácia ako som stará na tomto blogu veľmi rozšírená nie je a prirodzene chcem, aby to tak ostalo. Príde mi totiž, že keď si autor zadá napríklad do kolonky "O autorovi" svoj vek, nájde sa istá skupina ľudí, ktorí si o tomto veku (a samotnom človekovi) spravia obrázok, ktorý nie vždy presne odpovedá realite. Zoberme s totiž, že keď má autor 20 rokov, čitatelia ho berú ako hotového autora, človeka, ktorý je už s písaním stotožnený a automaticky mu veria. Majú o ňom mienku, že už vie čo robí, má to v hlave spočítané. Vie, čo je dobré a pre jeho čitateľov najlepšie, bla,bla.

No čo ak má autorka 13? Už je pre túto skupinu len malé dieťa, ktoré by ešte asi ani nemalo používať internet. Ešte by sa asi nemala ani poriadne vyjadrovať. Že vraj ešte nie je hodná toho, odporúčať iným to, čo sa jej páči, vraj nemá právo. Vraj by sa ešte nemala líčiť, pekne obliekať, ale hrať sa s bábikami a jednorožcami. Vraj. Jej názory nie sú rešpektované, ale opovrhované, pre jej vek. Aj keď  v písaní sa zlepšuje, už nerobí gramatické chyby, píše v celku dobrý, súvislý text (ktorý je lepší než u niektorých blogeriek s 100 až 200 odoberateľmi). No stále je istým spôsobom diskriminovaná. Nakoniec je už úplne znechutená otvoriť čo i len notebook, aby nevidela tie všetky negatívne komentáre. Avšak, prekoná sa, zapne počítač, otvorí blogspot, no neklikne na ceruzku v oranžovom obdĺžniku, ale na zrušiť blog. Jej sen mať blog ako povolanie sa rozpadá, dievčatá z A cup of style už jej vzorom nie sú.

A potom, že blogerská komunita je priateľská.



Mohli by sme sa zamyslieť nad tým, či budeme autorov obmedzovať vekom. Je na každom, kedy sa začne venovať aktivite, ktorá ho baví. Každý z nás nejako začínal. nejde o to, kto má koľko rokov, vôbec na tom nezáleží! Prosím, nerobte si obrázok z veku, je to zlé a naozaj veľmi nepresné. Ani ja vám nebudem písať, koľko mám rokov. Aj tak by ste mi asi neverili.

Aký máte vy postoj k tejto téme? Budem veľmi rada, keď mi ho napíšete do komentára. 


11 komentárov:

  1. Nie žeby som odsudzovala mladé blogerky, ale moje skúsenosti sú práve také, že mladá baba práve možno v tom veku 12-13 rokov má príliš málo skúsenosti na to, aby dokázala podať nejaké prínosné vyjadrenie k určitým témam. Takisto vyjadrovacie schopnosti sú kopukrát mizerné. Ani nespočítam koľkokrát sa mi už stalo, že som si nejaký článok musela prečítať aj dva-trikrát a stejne som nejako nepochopila, čo tým chcela autorka vlastne povedať, aký je vlastne jej názor, lebo sami sebe v článku protirečia. Ono to nie je čiste o veku, to určite nie, aj staršie blogerky zvyknú mať mizerné články, ale predsalen vo všeobecnosti platí, že starší človek to už má v hlave akosi zrovnané, má skúsenosti a dokáže si obhájiť vlastné názory. Mladí ľudia sú podľa mňa veľmi ľahko ovplyvniteľní hlavne z toho dôvodu, že majú svoje dospelácke idoly a snažia sa im priblížiť a pritom to častokrát dopadá práve tak, že vidím 13ročnú babu, ktorá sa snaží silou mocou ukázať ako najväčšia drsňačka pod slnkom, no v konečnom dôsledku je ostatným len na smiech a na poľutovanie. A pritom keby bola sama sebou a na nič sa nehrala, tak mohla byť veľmi sympatická a možno aj úspešná. Ale takto akurát len zhadzuje samú seba. Ale ako vravím, nedá sa povedať globálne na všetkých mladých blogerov, že stoja za prd, rovnako ako sa nedá na všetkých 20+ povedať, že majú skvelé a prínosné blogy. Je to skrátka prípad od prípadu.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Presne tými nelogickými článkami som aj ja začínala, taká náhoda. :D
      Ono je pravda, mladí ľudia sú v mnohom veľmi ľahko ovplivniteľní, no netreba ich za to odsudzovať, pretože - jednoducho mladosť a nevyzretosť.
      S tým písaním- ja som sa snažila tento článok zamerať hlavne na tie slečny, ktoré práve, že dobre píšu, keďže, bohužiaľ, mladých blogeriek s hroznými článkami je neúrekom, a keď si o sebe myslia, že sú najlepšie a nenechajú si poradiť, ich problém, tieto obhajovať nebudem. Problém tej prvej skupiny je ten, že čitatelia väčšinou hádžu všetky blogerky tejto vekovej kategórie do jedného vreca- " hlúpe, ktoré nevedia písať" a nezaujíma ich, že písať naozaj vedia. Niektoré, samozrejme.

      Odstrániť
  2. No najskôr ti napíšem svoj názor prečo nie.. prečo podľa mňa beauty bloggerky nemajú v 13tich u mňa tak seriózny postoj.
    Ja osobne som sa líčiť začala až koncom základnej školy, čiže na prelome 14/15 rokov. A aj to som si dala len špirálu a lesk. Nepoznám tvoj blog, reagujem na tvoj článok a naozaj mi nepríde v pohode, aby mi 13 ročné dievča radilo o mejkape, korektoroch, očných tieňoch.. pre boha, veď má ešte krásnu tvár, prirodzenú a nedogabanú :) plus ešte do 18tky sa tá tvár naozaj zmení a vďaka tomu, že si na pleť dávala hocičo (lebo úprimne máloktoré dievča v tom veku si dovolí investovať do drahších produktov) tak si môže ešte viac uškodiť. To je môj názor ohľadom líčenia a rád vo svete ,,beauty" (inak ale to platí aj pre staršie ročníky, že dnes dokáže ohľadom kozmetiky a pleti radiť každý a potom to tak aj vyzerá..)
    ale čo sa inak týka veku.. moc by som si z toho nerobila. Osobne poznám veľmi veľa mladých autoriek poviedok, ktoré strašne rada čítam. Taktiež píšu často lepšie ako nejaké ,,staré" bloggerky, pretože majú na to aj viac času a viac sa snažia. Ale treba naozaj rozlišovať témy o ktorých sa píše. V 13tich človek ešte nezažil toľko vecí ako napr niekto v 25tich. Názory a pohľad na svet sa ešte len vytvára a možno preto to občas na tie staršie pôsobí nejak detinsky.. ale z toho čo si písala ty nemám pocit, že by si pôsobila nejak detsky a keď ťa to baví, rob to ;)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. S tým líčením s tebou aj plne súhlasím. Áno, máš pravdu, v trinástich rokoch je to viac menej dosť prehnané, o to niet pochýb.
      S tými poviedkami to mám rovnako, tiež mám zoznam tých, ktorých veľmi rada sledujem a ich poviedky sú niekedy mnohokrát lepšie než diela od známych spisovateľov. Ohľadom tých názorov som to, ale myslela inak. Samozrejme, že žiadna takáto mladučká baba by nemala písať o témach týkajúcich sa manželstva, či možno aj politiky, lebo ešte nemá vek natoľko vysoký, aby mohla toto odvetvie viac spoznať a byť ostrieľanejšia. To máš pravdu.
      Ja som tým myslela skôr celkom obyčajnú tému ako napríklad čo si kúpila, obľúbencov. Keď sa slušne, rozumne a zmysluplne vyjadrí o tých produktoch, podľa mňa by nemala byť zhadzovaná nálepkou " To odporučila trinástka, to nemôže byť dobré."

      Odstrániť
  3. Podľa je z určitej stránky jedno, či bloguje 13-ročná blogerka alebo 16-ročná, samozrejme, že každý nejako začína a v istom zmysle je dobre začať blogovať v takomto skorom veku, pretože za ten čas, ako dopsieva napr. do tých 16 získa mnoho skúseností ale z pohľadu čitateľa by som si na takom blogu toho asi veľa neprečítala, lebo ako spomenuli slečny vyššie, 13-ročné dievča je ešte veľmi ovplyvniteľné a nemá a ani nevie tak dobre vyjadriť svoj vlastný názor napr. na tú kozmetiku. Tiež ak sa chce venovať zase móde, ešte nemá ten svoj vlastný štýl, zatiaľ sa len snaží približovať svojim idolom alebo sa snaží pôsobiť trendy a vyspelo, aby ju čitatelia brali vážne a v konečnom dôsledku pôsobi až tragikomicky. Avšak samozrejme, nájdu sa svetlé výnimky ale vo väčšine to proste ešte nie je ono a väčšinou to ostáva aj pri tých "detských" skúšaniach a po pár týždňoch-mesiacoch blog aj skončí

    Saja Frey blog

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Tiež som si všimla ako sa toto začína riešiť. Áno, 12-13-roční žiaci sa veľmi vyjadrovať nevedia a tie blogy nie sú bohviečo. Avšak, napríklad ja a vlastne mnohí z nás si začali zakladať prvé blogy tiež v tomto veku a ja som teraz za to vďačná, lebo som sa počas toho naučila mnoho vecí. Podľa mňa to vidno, keď sa niekto pokúša písať články už dlho, a vidno aj to, keď sa niekto v 20-tke rozhodne založiť si prvý blog.
    Ale zase kozmetika a outfity do veľmi mladého veku podľa mňa ešte nepatria, to už tu ale bolo spomenuté. :)
    A naposledy, ešte ma baví ako tieto začínajúce 13-ročné dievčatá sú napádané blogerkami, ktoré majú na svojom blogu napr. článok "NEW IN" s piatimi vetami. Toto je inak v poslednej dobe fascinujúce, ako sa blogovanie berie pomaly ako nejaká práca a určuje sa, kto by mal a nemal písať. A práve aj články typu "NEW IN" či "INSTA PHOTO" sú pri zdieľaní popísané ako keby som si šla kliknúť na článok o politike. :D Skrátka si myslím, že sa to rieši až príliš. Nech si píše, kto chce. :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Vďaka za názor! Áno, aj ja mám pomaly pocit, že veci typu hateri, vek, málo zvideľnený príspevok "toto je spolupráca" a podobne, teraz patria medzi veľmi diskutované témy. Avšak, tiež si myslím, že takto riešené sú aj preto, lebo sa veľmi často stávajú a v tejto dobe chce mať každý to známe posledné slovo. :D

      Odstrániť
  5. Nemyslím si, že je autorka, které je 13 let je nějak omezována. Má stejné pravomoce jako všichni ostatní a už je jen na ní co si bude psát. Musím ale přiznat, že mám sestru, které je 13 a ačkoliv vím, že je to inteligentní slečna, nenapíše tak kvalitní článek jako dvacetiletá, která je většinou na vysoké škole a už toho má mnoho za sebou. Za to 13 leté slečny se moc závažnými problémy opravdu nezajímají. Je ti třináct jen jednou a ten věk je tu od toho, aby sis prošla určitou fází, ne se rozčilovala, že nejsi považována za dospělou a inteligenčně vyvinutou jako sou dvacetileté slečny. Ať si klidně mladší holky píšou blogy, ať už jsou více či méně kvalitní...je to jen na nich. Ale nemyslím si, že je dostatečně vyspělé rozčilovat se nad takovou prkotinou. Ano je tu pár lidí s předsudky, ale jsou tu i jiní. A hlavně tohle všechno k tomu věku patří. Mimochodem nemyslela jsem to konkrétně na tebe, i když osobně bych ti asi těch 13-14 (spíš 14) let odhadovala. :) Ale zajímavý článek... :)
    -Eva
    http://rainbow-journeys.blogspot.cz/

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Já na věk nikdy moc nekoukám, sama mezi ty dospělé blogerky nepatřím, pač je mi teprve 15 a psát jsem vlastně začala snad už v 11-na blog.cz :D
    Každopádně myslím, že se tohle odsuzování podle věku děje hlavně kvůli tomu, že oni některé ty 13ti leté blogerky opravdu neumí článek napsat tak, aby sis z něho vyvodila ten jejich názor, nebo zkrátka píšou o věcech, o které by se ani nijak neněmli zajímat nebo o nich vůbec nic nevědí :).
    Každopádně mě je věk většinou jedno, když ho vím a třeba zjistím, že je blogerce terpve 13 akorát se usměji, pač se mi třeba její blog líbí :) Navíc někdy je fakt hezký, když najdeš mladou blogerku (tam bych mohla počítat i sebe :DD), která píše hezky a tak nějak ví co a jak :)
    Ale jak už řekla předemnou Eva K. sice tu jsou lidi, kteří odsuzují, ale pak tu je taky hrozně moc lidí, kteří tě/je rádi podpoří :) Myslím, že s tímhle si nemusíš dělat hlavu, dělej to, co tě baví, to je to nejdůleitější! :)
    DENYII

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tiež mám podobný názor, len nechápem, prečo si všetci (ty aj tie nad tebou) myslíte, že ide o mňa? :D Ja som práveže veľmi rada, že nemám haterov obmedzujúcich sa na vek. :)
      Každopádne, veľmi pekný komentár, ďakujem :)

      Odstrániť