nedeľa 3. januára 2016

Ryba jménem Ian

Aj keď sa niekomu môže zdať obálka tejto knihy komixová, či až možno detská, vedzte, že sa hlboko mýlite. Platí zlaté pravidlo- nesúď knihu podľa obalu. (A u tejto to platí päťdesiat násobne.)
Ja osobne som knihu brala do rúk s pocitom, že to bude ľahké čítanie. Veľa kníh mám prečítaných v češtine, preto to pre mňa nepredstavovalo problém. No u tejto nebol problém v jazyku, ale v napísaných vetách. Sú podané s istým zámerom, aby sa človek nad vecou zamyslel, s čím sa pri veľa knihách nestretávam.

Zlatá rybka menom Ian býva vo svojom akváriu na balkóne na 27. poschodí. Na rozdiel od iných rybičiek, ktoré sú so svojimi sklenenými obydliami spokojné, túži Ian po dobrodružstve a len čo sa naskytne príležitosť, preskočí balkónové zábradlie a letí. Padá dolu na ulicu. Cestou míňa okná domu a nahliada do života jeho obyvateľov.

"Keď strávite celý život v akváriu, zomriete ako stará ryba bez zážitkov."

Je tu pohľadný postgraduálny študent, jeho priateľka, ale aj jeho milenka. Stavebný robotník chytený v pasci svojho tajomstva. Tehotná žena na lôžku, túžiaca po zmrzline. Malý chlapec Herman, ktorý verí, že vie cestovať v čase. Každý z nich má pred sebou rozhodnutie, ktoré mu môže zmeniť život. Dokonca aj zlatá rybka Ian totiž vie, že kto strávi celý život v akváriu, umrie ako stará ryba, čo nezažila jediné dobrodružstvo.




Veľmi dobrá kniha. Dnes som sa len tak zo zvedavosti išla pozrieť na náš mestský "mrakodrap" na námestí. Momentálne má 11 poschodí a už pri tomto čísle som musela poriadne zakláňať hlavu ako som sčitovala. Neviem si predstaviť 27 poschodí a ani ten obrovský počet schodov keď sa pokazí výťah. Počet desiatok ľudí, ktorých možno ani nepoznáte, s charaktermi, ktoré nie sú známe, no chodia po tých istých schodoch ako vy. Fascinujúce, nie?
Presne o tomto je táto kniha. O životoch ôsmich ľudí, ktorých osudy sa chtiac, či nechtiac prekrývajú. Potom je tu Ian, náš hlavný hrdina v akváriu, ktorý počas svojho pádu všetky tieto veci pozoruje. Síce jeho let trvá len 4 sekundy, no aj tak toho videl viac než za tie 3 mesiace v akváriu.
Priznávam, charakter Iana ma bavil menej než život Connora, predsa, Ian je rybka a Connor- to je presná realita a spôsob života niektorých mužov. Katie som mala zo všetkých postáv najradšej, lebo je taká.. dnešná.. žije životom veľa z nás, ktoré si myslíme, že nás náš priateľ nepodvádza, ale predsa.

"V múroch ľudského akvária sa skrývajú príbehy lásky, nového života i smrti. A my všetci musíme čeliť škaredej pravde o tom, čím sme sa nikdy nestali, a krásnej pravde o tom, čím sa môžeme stať."

Ak si môžem ukradnúť posledné riadky tohto článku, chcem len dodať, že túto knihu by ste mali strčiť do ruky každému, kto sa bojí urobiť vo svojom živote nejaké závažné rozhodnutie. Dobre, síce žijeme len raz, no keď budeme stále zavretí v našom akváriu bez voľby, bez nového začiatku, nikdy nespoznáme to, o čo by sme prišli, keby sme nekonali. Veď každý deň sa nám naskytne na dobrý život toľko príležitostí, ktoré nevyužívame.

stručný obsah: kniha

2 komentáre: