pondelok 16. novembra 2015

Vivienne Westwoodová & Ian Kelly: Vivienne Westwoodová

Kto by nepoznal módnu návrhárku Westwoodovú? Osobne dúfam, že tých ľudí nie je veľa, pretože táto osoba je naozaj svetoznáma. Mohla by som jej osud okopírovať z Wikipedie, no oveľa viac ju charakterizujú tieto riadky, priamo z jej knihy. (môžete si ju kúpiť TU

V. Westwoodová je jednou z najznámejších žien našej doby. Narodila sa v roku 1941 vo vidieckom  Derbyshire, odkiaľ počiatkom šesťdesiatich rokov prišla do Londýna. Po krátkej kariére učiteľky stretla Malcolma McLarena, (neskoršieho manažéra skupiny Sex Pistols). V roku 1971 spolu s McLarenem otvorila svoj prvý obchod, ktorému dali meno "Let It Rock" a svojimi punkovými modelmi rozpútala vo svete módy neskutočnú revolúciu. To bol začiatok jej dlhej cesty plnej sebapoznania a túhy zmeniť spoločnosť. Od polovice osemdesiatych rokov patrí Vivienne Westwoodová k najlepším návrhárom sveta. Začínala samozrejme ako úplný samouk. Vo svojich modeloch kombinuje tak kontrastné a rozporu plné štýly, ako je street-style či historické kostýmy s tradičnými britskými látkami, tvídom a klasickou škótskou kockovanou látkou, tartanom. Jednoducho nezameniteľný štýl!




Ak ste už čítali niekoho životopis spísaný do knihy, (je jedno aký) viete, že sa pri týchto knihách nedá určiť, či sa vám kniha páčila. Máte hodnotiť niekoho život? Hold, budem jej do neho hovoriť! Nemala ľahký život, bol taký, z každého rožka troška. Komplikovaný? Áno, to je to správne slovo. Rozvod, milenci, deti, sťahovanie, vlastná značka.. no, nebolo toho málo. Možno si teraz pomyslíte, že rovnaký život máte aj vy, no mýlite sa -asi potom neviete, aký život má módny návrhár. Podobný ako herci, to mi verte. No aj cez tento chodník prekážok je Vivienne veľmi uznávaná.
Dokonca, ak ste videli Sex v meste,  svadobné šaty, ktoré mala Jessica Parker, (ako nevesta na svadbe, ktorá sa nakoniec neuskutočnila), boli práve od tejto svetoznámej návrhárky. Boli krásne! To je dôkaz, že o tejto osobe sa nepíšu len knihy, ale je známa aj vo filmovom priemysle. A povedzme si, do filmu sa každý návrhár nedostane. Aj keď je táto knížka trošku hrubšia a väčšia (čítanie vám chvíľku potrvá) myslím, že pre človeka, ktorý sa o módu zaujíma, je na vianoce, ako darček ideálna.
Hor sa do čítania!


„Tohle je můj příběh, jak ho ještě nikdo nikdy nevyprávěl!"
- Dáma Britského impéria Vivienne Westwoodová 

6 komentárov: