pondelok 16. novembra 2015

Stephanie Lehmannová: Butik Astor Place

Ak ste čítali knihu Eleanor a Park a páčil sa vám štýl rozprávania deja, (tým myslím pohľad dvoch osôb) táto kniha bude pre vás príjemné potešenie. Ak sa naviac zaujímate o ranné 20. storočie- dobu, kedy ženy nemali v podstate žiadne právo a bojovali aspoň za to, aby mohli v kľude sami bývať v hoteli, vyhrávate zlatého bludišťáka! Táto kniha je ako stvorená pre vás. (odkaz na ňu TU)

Všetko sa to začína tým, že Amanda Rosenblomoová, majiteľka butiku Astor Place, má veľkú vášeň v prehrabovaní sa v starých retro veciach, kde niekedy nájde veľký skvost. Jej posledný úlovok, ale nemá podobu unikátneho kúsku od Vershace alebo Armaniho, no je to denník, ktorý je zašitý v starom rukávníku. Aj keď by sa cudzie denníky čítať nemali, Amandu premôže zvedavosť a nakoniec zistí, čo všetko majú spoločné a Olive- autorkou denníku. A nie je toho málo!


Aj keď je kniha v češtine, veľmi prekvapivo sa mi dobre a rýchlo čítala. Ako som na začiatku písala o knihe Eleanor a Park, kde som tieto dve knihy spojovala, spojitosť je medzi nimi len malá. Rozdiel je v tom, že v tejto knihe sa osoby nikdy nestretli a ani by nikdy nemohli. Sto rokov je sto rokov.

Príbeh je o dvoch ženách, Olive a Amande, ktoré žili o jedno storočie od seba. Olive prekonáva nespravodlivosť k ženám, úmrtie otca a neschopnosť nájsť si prácu, zatiaľ čo Amanda je relatívne finančne zabezpečená, ale v osobnom živote si toho musí ešte veľa urovnať. Keď Amanda číta počas celej knihy Olivin denník, zisťuje, že majú v celku podobný osud. Dokonca sa jej zdá, že si navzájom pomáhajú  a radia. Olive má tak pestrý život plný nečakaných zvratov, svojho úsilia, ktoré jej nakoniec dožičí vysnívaný úspech, nevedomosti, že inšpiruje Amandu s tým svojim niečo urobiť.

Páčilo sa mi prepojenie týchto dvoch životov, štýl písania,  ale aj konečné rozuzlenie. Túto knihu doporučujem všetkým, ktorí majú aspoň nejaký záujem dozvedieť sa niečo z minulosti. Sama som sa v príbehu s Olive stotožnila, aj keď je medzi nami tak veľký časový a vekový rozdiel. V knihe dokonca nájdete aj fotky: ako New York vyzeral a sami si potom môžete vygoogliť, čo všetko sa zmenilo. Nikdy som v tomto meste nebola, no táto kniha mi pomohla spraviť si obrázok jeho minulosti. A to je viac, prečítať si to, dať si tú námahu, ako to odniekiaľ bezcitne skopírovať. 

Na záver pripájam slová autorky z jedného jej rozhovoru:

"Butik Astor Place pro mě představoval výzvu hlavně proto, že jsem se rozhodla děj zasadit do dvou časových období se dvěma hlavními postavami, jejichž vyprávění spolu souzní a smysluplně se slučuje. Po pár konceptech jsem si uvědomila, že jedna věc je se rozhodnout něco takového udělat, a opravdu to dokázat je něco úplně jiného. Musela jsem často uplatňovat metodu pokus-omyl, abych našla příběh splňující můj záměr. Skoro každá úprava spustila dominový efekt změn. Sledovat jednotlivé detaily může být ohromující. Ráda lidem říkám, že tenhle román se počítá za tři knihy: Olivin příběh, Amandin příběh a příběh obou dívek sloučený do jednoho."


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára