utorok 17. marca 2020

Nájdi si ma - André Aciman

Jediná vec, ktorú som si pripustila pri Andrém -chcela som si pripustiť- bola tá jedna, jediná a najdôležitejšia a to, že tých dvadsaťjeden gramov, ktoré sa záhadným spôsobom vytratia pri našej smrti, je stále tu, prítomných, žijúcich, dýchajúcich. Môžu rásť, vyvíjať sa, skúšať nové veci, skryť sa, avšak stále sú vo svojej podstate úplne rovnaké. 

Anotácia:
André Aciman je majstrom jemnocitu, intímnych detailov a citových nuáns, čo sú podstatou vášne. Autor svetoznámeho bestsellera Daj mi tvoje meno sa v tejto knihe k svojim zložitým a podmanivým postavám vracia niekoľko desaťročí po tom, čo sa zoznámili. V románe Nájdi si ma Aciman predstavuje Eliovho otca Samuela, ktorý cestuje z Florencie do Ríma, aby navštívil syna, nadaného klaviristu. Náhodné stretnutie s krásnou mladou ženou vo vlaku mu však navždy zmení život. Elio sa onedlho presťahuje do Paríža, prežije tam ľúbostný vzťah, a Oliver, teraz vysokoškolský profesor, ktorý žije s rodinou v Novom Anglicku, zrazu uvažuje o ceste späť za Atlantik.

Ich príbeh je presne to, čo chcete čítať. Chcete čítať o zamilovaných koncoch, chcete pocítiť, že láska je večná, skutočná, vo všetko dúfa, všetko vydrží. Chcete mať pocit, že je to ten najkrajší a jediný pravý cit, ktorý vás hreje zvnútra, spaľuje všetko zlé a prináša len potešenie. Chcete mať pocit, že to je zmyslom vášho života, milovať a byť milovaný. 


Bolo krásne čítať to znova. Všetky tie charaktery, myšlienky, znova sa dotknúť niekoho mysle a mať pocit, že to poznám. Že príbeh pokračuje. Ako hudobníčka som bola veľmi potešená Eliovým osudom klaviristu a rozhodnutiu autora rozdeliť knihu na štyri časti pomeované názvami z hudobnej terminológie. Tá prvá, Tempo rozpráva príbeh Samuela, Eliovho otca, ktorý je na ceste z Florencie do Ríma. Vo vlaku spozná veľmi zaujímavú mladú ženu a celý príbeh sa začne zvrtávať k heslu žijeme prítomnosťou. Ich vzťah a láska sa naozaj vyvíjajú a pomenovanie kapitoly nie je nič menej ako jej definícia. Moje pocity boli dosť zmiešané a častokrát plné skepsy, keďže som si chcela v prvom rade prečítať príbeh Eliota a Olivera a nie niekoho iného. Fakt, že je to najdlhšia kapitola k mojim pocitom body navrch veľmi neprihrával. 
V druhej kapitole, v Kadencii, je prerozprávaný románik medzi Eliom a starším mužom. Interesting fact: kadencia je miesto v skladbe, kedy väčšinou klavír doprevádzaný orchestrom hrá sólo zakončené trilogom, aby orchestor vedel, kedy klavirista sólo skončil a orchester sa má znovu pripojiť. Kadencia je vo všetkých smeroch perfektným názvom tejto kapitoly! Autor akoby pripravoval čitateľa na vyvrcholenie, na Cappricio,  ktoré je akýmsi prológom k časti Da capo
Tieto dve sú práve tie časti, na ktoré sa čitateľ tešil, s hlavnými hrdinami, kvôli ktorým si knihu kupoval. Znovu sa dostávame do starého ľúbostného príbehu dvoch ľudí, už o niečo starších, s viacerými vráskami aj skúsenosťami. Nemôžem si pomôcť, kniha pôsobila ako dodatok alebo mierne ukončenie jedného príbehu, no názov kapitoly to nevypovedá. Myslela som si, keďže sa kapitola nazýva Da Capo, že bude nasledovať aj prológ s názvom al fine, keďže práve to je úplné pomenovanie tento hudobnej značky. Znamená to hrať znova od začiatku po koniec alebo po značku Fine. 
Celý jeden život tejto lásky je ako skladba pre dvoch klaviristov, ktorí prišli po Da Capo, no už nemienia opakovať celý príbeh, nemáme Fine, nemáme koniec. 
...alebo sa dočkáme krátkej poviedky s týmto názvom? 

Podľa môjho názoru sa kniha nestane bestsellerom a zrejme o nej budete počuť skôr ako o dodatku než o pokračovaní. To však nemení nič na tom, že je veľmi pekná, nesie sa v duchu tej predošlej a vyčarí vám nostalgický úsmev na tvári. Tiež vám dodá nádej, že šťastné konce existujú. 

Čiže, kúpiť si knihu? Je to na vás. Pustite si tento 10 hodinový playlist piesne Mystery of Love a rozhodnite sa. 

Neskôr, 
AnkaLoves





















Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára