sobota 10. februára 2018

Búrka v impériu


Čo sa stalo v Las Vegas, nech ostane Las Vegas.

Dovolila by som si použiť túto formulku na tento titul a teda:
Čo sa vydalo v roku 2017*, nech ostane v roku 2017.
*hovorím len o tejto knihe, v žiadnom prípade o všetkých knihách vydaných v roku 2017. 



Anotácia:           
Dlhá cesta na trón sa pre Aelin Galathynius ešte len začala. Prisahala však, že sa svojmu kráľovstvu už nikdy neotočí chrbtom. Hlavne, ak je jediná, kto dokáže zostaviť armádu proti Temnému kráľovi a jeho beštiám. No Erawan neohrozuje Aelin len svojím vojskom, ale aj tieňmi z jej minulosti, bývalými spojencami a nepriateľmi. Na obzore sa však črtá vojna nebývalých rozmerov a Aelin sa musí rozhodnúť, koho a čo obetuje, aby zachránila svoj svet pred úplným zničením.

Piate pokračovanie Trónu zo skla, ďalšie prekvapivé odhalenia, nové couples, viac erotiky, predvídateľný koniec. Takto by mohla vyzerať celá moja recenzia a už nič viac, ale nechajme ma vysvetľovať.


Začneme s malou radou, ak začnete čítať túto knihu a po 100 stránkach ju odložíte na týždeň s tým, že si dajme tomu každé štyri dni alebo týždne, keď sa vám bude dať niečo prečítate, môžete to rovno vzdať a odložiť na prázdniny, neoplatí sa vám to a zážitok z čítania bude nulový. Keď mi kniha prišla, začala som ju horlivo čítať a už som aj mala prečítaných vyššie zmienených sto strán,  no prišli povinnosti a kniha musela počkať.
Doteraz neviem, o čom tie strany boli. 


   
Prvá vec, s ktorou sa naozaj neviem stotožniť, je štýl autorkinho písania. Na jednej strane je zaujímavý a iný než všetky ostatné, no z druhého pohľadu, ktorý je mi sympatickejší, je do malého priestoru A5 vtesnaných enormne veľa informácii, ktoré boli pre mňa nepodstatné a štýlovo mi to k príbehu ani veľmi nesedelo. Samozrejme, v predošlých štyroch dieloch je štýl úplne rovnaký, no tým, že príbeh naberá na gradácii, postavách, zápletkách sa informácie nabaľujú a vy už fakt neviete, na čo sa sústrediť. Tým sa dostávame k druhej veci a tou je každý jeden koniec kapitoly. Sarah J. Maas sa vás snaží nabudiť, vzbudiť pocit prekvapenia a otázky typu: Čo sa asi tak bude diať?  V začiatkoch série, skvelé. Teraz mi to začína vadiť. Lebo keďže viem, že koniec ma má prekvapiť, tak si to prekvapenie viem domyslieť.

Neviem, či z Young Adult začínam vyrastať, ale tento diel ma prekvapil na svojich 653 stránkach len raz a zápletkou ma veľmi neohúril. Všetko, celý príbeh, vlastne len plynie na idei z Chalupkovho Mor ho! a celých päť dielov sa jej drží ako kliešť. Akurát tipujem, že koniec dopadne inak, pretože, po toľkých dieloch sa to už dá očakávať.

Čiže, ku knihe sa už vracať nebudem a zrejme ju podarujem. Nemyslím si, že tento diel je autorkiným najlepším dielom, už len z označenia 18+, pretože naozaj neviem, koľko ľudí s týmto vekom by dobrovoľne čítalo fantasy knihu o féroch a stratených princeznách, česť výnimkám.

Za recenzný výtlačok ďakujem vydavateľstvu Slovart.

3 komentáre:

  1. Ja som nikdy nebola na fantasy knižky a tak som ani túto sériu nečítala. Jednu z najlepších fantasy sérií, ktoré som prečítala sú asi Nástroje smrteľníkov, teda ak nepočítame Harryho Pottera :) Som ale rada, že píšeš takéto super recenzie a hlavne, že ich píšeš úprimne a nebudeš tak chváliť niečo, čo sa ti nepáčilo :) Len tak ďalej :)

    IVANNA/IVANXNA.BLOGSPOT.SK

    OdpovedaťOdstrániť