nedeľa 31. decembra 2017

Vražda v Orient exprese

Moja najobľúbenejšia knižná vražda (znie to fakt zle) je práve vražda v Orient exprese. No bohužiaľ, filmová verzia. Áno, sú dve, jedna z (ešte stále) tohto roku, v zabitej úlohe s Johnym Deppom a staršia, v hlavnej úlohe s Davidom Suchetom. O nich si niečo povieme ku koncu, pretože dnes je v zornom poli nášho záujmu knižná verzia. Som sa pochybách, či všetci viete, ako kniha končí alebo nie, pretože je to snáď najznámejší titul od Agathy Christie, no, ak ste ešte s ním nemali tú česť, môžete si vybrať, či si odstavec venovaný záveru príbehu naozaj prečítate a ukrátite sa o skvelý filmový či knižný zážitok, či necháte pokúšať zvedavosť a radšej si vychutnáte knihu či film celý v nevedomosti, voľbu nechávam na vás.

O čo tu ide? 

To, čo začína ako luxusná jazda vlakom z Istanbulu do Londýna, sa rýchlo premení na jeden z najnapínavejších a najzáhadnejších detektívnych príbehov, aký bol kedy vyrozprávaný. Predloha Agathy Christie opisuje osudy trinástich pasažierov uviaznutých v luxusnom vlaku Orient exprese kdesi v snehových závejoch na Balkáne. V okamihu, keď vo vlaku dôjde k záhadnej vražde amerického obchodníka, každý z nich sa stáva podozrivým. Vo vlaku našťastie nechýba jeden neobyčajný Belgičan s veľkým fúzami a dokonale pracujúcimi šedými mozgovými bunkami. A práve tento najslávnejší detektív na svete, Hercule Poirot, musí pretekať s časom, aby vyriešil smrtiacu hádanku skôr, než neznámy vrah znovu udrie.
Agatha Christie je jednou z najslávnejších a najpredávanejších spisovateliek všetkých čias a príbeh cestujúcich uviaznutých v luxusnej vlakovej súprave Orient expresu patrí medzi jej najznámejšie detektívky.



Agatha Christie je naozajstnou kráľovnou anglických detektívok a ak ste od nej ešte nič nečítali alebo nevideli, neviete čo je dobré. Milujem knihy, ktoré majú určitú psychologickú stránku či už postavy (väčšinou) alebo masy ľudí (zriedka). Baví ma to. Ak máte podobné zmýšľanie a ľudská myseľ vás fascinuje, odporúčam vám diela tejto autorky.

Príbeh sa okrem iného začne vlastne úplnou náhodou, kedy sa Hercule Poirot, kvôli telegramu ohľadom jedného prípadu musí ihneď dostaviť z Istanbulu do Anglicka. Vtedy prichádza len jedna možnosť do úvahy – vlak Orient express. Má nejaké známosti ohľadom zaistenia si miesta v tomto vlaku, čiže keďže sa jeden cestujúci nedostaví do desiatich minút pred odchodom vlaku, pán Bouc sa s veľkým nadšením rozhodne prenechať miesto Poirotovi. Nasledujú opletačky s miestom, prvá noc, spoznanie pasažierov, až si ho nakoniec nechá zavolať ku stolu pán Rachett so slovami: „Musíte mi pomôcť, chcú ma zabiť.“ Pán Rachett ponúka  Poirotovi stále väčšie sumy, no ten, na jeho údiv, odmieta. Nasledujúcu noc ho naozaj niekto zabije. Poirot začne tento príbeh vyšetrovať a začne nachádzať podivuhodné detaily. Najprv zistí, že pán Ratchett nebol obchodník s kobercami a inými starožitnosťami, za akého sa vydával, - teda, vlastne bol, no jeho temná minulosť, za ktorú nikdy nepykal si ho našla. Bol to mediálne nenávidený vrah Casseti, zodpovedný za únos a vraždu malej Daisy Amstrongovej a nespočetne veľa ďalších detí. Odhaľujú sa pred ním ďalšie dôkazy ako záhadné červené kimono, ktoré nikomu nepatrí a dáma v ňom, nájdený gombík z uniformy sprievodcu, lyžica na čistenie fajky a záhadná vreckovka s iniciálkouH ...

 Belgický detektív zisťuje, že nikto z pasažierov nie je tým, za ktorého sa vydáva a tak, ako majú všetci nepriestrelné alibi, majú aj výrazný motív na vraždu Cassetiho, keďže sú všetci zapletení do Amstrongovho prípadu. Neter, kuchárka, slúžka, stará mama, vodič, priateľ z vojny.. Nafingujú perfektnú zásterku o vrahovi, ktorý sa prezlečie za sprievodcu, odpadne mu gombík, vražednú zbraň (nôž) skryje do batožiny jedného z cestujúcich a nakoniec utečie oknom. 
Avšak, nepravdivú. Tak ako je dvanásť cestujúcich, tak je aj 12 bodných rán.

Aj keď Poirot prípad vyriešil a vraha odhalil, polícii, ktorá čaká na nabližšej zastávke po odhrnutí snehovej kalamity predloží nepravdivé vysvetlenie, ktoré vrah nastražil. Neodhalí skutočného vraha, ale rozpovedá príbeh o fiktívnej postave.

Črtá sa otázka: Prečo? Nemá detektív poskytnúť svetu pravdu, odhaliť naozajstného vinníka a potrestať ho?

„Vykonali sme len spravodlivosť, ktorú súd nevykonal. Museli sme zobrať veci do vlastných rúk.“

Tento prípad je jediný, v ktorom sa tak nestane. Vražda malej Daisy Amstrongovej otriasla svetom. Od žiaľu jej matka potratila, potom sa zabila, taktiež jej otec a slúžka, ktorá bola obvinená, lebo mala priestrielné alibi, no inak bola nevinná, si tiež vzala život a vyskočila z okna.    

Ako by ste sa v roli detektíva rozhodli vy?

Po dočítaní knihy zostanete v pomykove, možno z toho, akí sú ľudia krutí alebo z toho, či je spravodlivosť naozaj spravodlivosť, za ktorú sa vydáva.

Knižné vydanie, či už to nové alebo staré, líši sa len obálka, je skvelé, pretože to je prvá, základná verzia a nápad.


Prvé filmové spracovanie (vlastne druhé, *) s Davidom Suchetom a s miernymi odchýlkami je skvostné hlavne v úplnom konci. Suchet dokázal brilantne stvárniť znechutenie v tvári Hercula Poirota, keď  predniesol výsledný rozsudok a odhalil vraha dvanástich rán. 

Druhé filmové spracovanie z tohto roku v úlohe obete s Johnym Deppom nám však poskytlo väčší citový zážitok/prežitok a viac odchýlok, čo sa týka väčšieho počtu zranení a akčných scén. Úplný začiatok filmu sa v knihe ani nenachádza a postupne formuje Poirota do inej osobnosti než je ako literárna postava. 


Či už sa rozhodnete príbeh čítať alebo vidieť, nikdy nešliapnete vedľa, pretože, menia sa herci - pointa, čaro a ľudské charaktery ostávajú. 

*prvé filmové spracovanie bolo z roku 1974, no o tejto verzii nehovorím, beriem v úvahu filmy z roku 2010 a 2017

Za poskytnutie výtlačku ďakujem knižnému e-shopu megaknihy.sk. Eshop má bohatý knižný výber, zo všetkých žánrov, stačí sa pozrieť 🙂

6 komentárov:

  1. Túto knižku máme doma, sestra ju dostala ako vianočný darček. Určite si ju v budúcnosti prečítam, ale mám na zozname ešte mnoho kníh. Sestra najprv videla film, tento novší, a bola z toho nadšená tak, že si chcela prečítať aj knižku :)

    IVANNA/IVANXNA.BLOGSPOT.SK

    OdpovedaťOdstrániť
  2. knizku jsem necetla, ale videla jsem film, to nove zpracovani a bylo to hodne super, fakt jsem byla nadsena. tatka videl pry i ten stary, a taky dobry. jen ted nevim, jestli ma cenu cist knizku, kdyz vim zapletku, vetsinou nejdriv ctu a pak koukam na film, ted sem to nejak prohodila :-D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. No, úprimne, je to trošku menej zážitkové čítanie, keď už vieš čo sa presne stane, ale kniha je kniha :)

      Odstrániť
  3. Chtěla bych mít dar umět číst knížky! Vždy vnímám jen okolí a nevím co čtu :(

    www.lifemomlucy.blogspot.cz

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Na to treba len cvik, ale myslím, že ak ťa kniha bude baviť, určite budeš vedieť, čo čítaš ;)

    OdpovedaťOdstrániť