sobota 29. apríla 2017

Niečo viac

Čo si predstavíte pod pojmom Niečo viac?
Príplatok za nadčas v práci? Ďalší koláčik? Vašu preplnenú knižnicu?

A čo tak svet, ktorý sme si zatratili.

Anotácia: Chlapec menom Seth zomiera. Život mu vezmú besniace morské vlny. No potom sa prebudí. Nahý, smädný a hladný. Ale živý. Ako je to možné? Spomína si na vlastnú smrť, ako sa mu trieštili kosti, ako si rozlámal lebku o kamenné morské dno. A ako to, že sa prebral? A kde sa vlastne nachádza? Ulice sú mu povedomé, ale všetko je opustené a zničené. Čo sa to deje? A prečo vždy keď zatvorí oči, podľahne spomienkam, ktoré mu pripadajú reálnejšie ako svet okolo. Čo je skutočné? Seth hľadá odpovede a dúfa, že tu nie je sám, že toto predsa len nebude jeho osobné peklo... A čoho sa najviac desí? Že tu je ešte niečo viac...



Myslím, že každý z nás už mal niekedy pocit, že v tomto svete už nedokáže ďalej žiť. Mal pocit, ako keby muselo existovať ešte niečo, čo mu uniklo, niečo, čo tu stále je, ale my to nevidíme, možno nechceme vidieť. Niečo za zásterou všetkých ľudí, áut, života, ktorý vnímame.  Niečo viac.   
Sme navyknutí na prostú skutočnosť – keď zomrieme, už nežijeme. Je to prosté, jedna šanca, nič viac, nič menej. Patrick Ness sa však pohral s otázkou budúcnosti, toho „nežitia“, ktorá nás sprevádza celým príbehom a nie je až tak neskutočná, akoby sa mohlo zdať. Áno, Seth umiera – je to hlavná postava a umrie hneď na prvých stránkach knihy – nie je to však niečo, čo by vás malo odradiť, naopak, veď príbeh len začína.



Kniha je napísaná spôsobom, že miestami začnete pochybovať o svojej existencii, no skvelé výroky a charaktery postáv vaše pochybnosti dokonale vyvážia. A aj keď mi to tak na začiatku pripadalo, nie je to tuctový príbeh s najnepravdepodobnejšími postavami a situáciami, aké mohol autor vytvoriť. Naopak – všetky sa nádherne dopĺňajú, a keď je niečo takto dobre sformulované, vládne v tom dokonalá súdržnosť a istá harmónia.


Nie, život sa vždy nevyvíja podľa našich predstáv. 
Niekedy vôbec nedáva zmysel.
Musíš len nájsť spôsob, ako ho žiť. 


Seth v tejto knihe bol... úplne normálny. Vážne. Totálne normálny šestnásťročný tínedžer a možno by som povedala, že ani nijako neprikrášlený. V poslednom čase sa mi zdá, že Slovart prináša samé takéto úžasné realistické postavy (Grafitové dievča, Mŕtve dievča neklame)! Seth bol, povedzme niekedy trochu sebec a myslel si, že sa všetko točí okolo neho, ale potom aj on prišiel na to, že nie je ten hlavný dôvod. A nebola to ani tak podľa mňa jeho chyba, ako chyba jeho rodičov, ich správanie mohlo byť iné.
Aj tak - aj keď je to iba normálny tínedžer, od knihy a Setha sa jednoducho neodtrhnete. Budete chcieť čítať ďalej, budete chcieť spoznať to Niečo viac.
Každá jedna časť má v sebe niečo iné, ale nechcite aby som spoilerovala. Celá táto recenzia snáď ani veľmi neprezrádza, dúfam v to, lebo pre každého čitateľa je najlepšie, ak si tento príbeh prečíta bez toho, aby o ňom čokoľvek vedel. Je to šialené, ale je to tak.  

Jednoducho, prečítajte si. 


Za túto knižku som neskonale vďačná vydavateľstvu Slovart

Príjemný upršaný deň,
AnkaLoves- 

2 komentáre:

  1. Doplňky, zimní móda
    Doplňky, zimní móda

    Doplňky, zimní móda MOHITO
    Hledáte dokonalé doplňky na zimu? V této sezóně volte hrubé šály, módní rukavice, pletené kukly, barety a šály. Tyto doplňky vás skvěle ochrání před chladem a větrem, ale také zpestří mnoho stylizací. V MOHITO najdete zimní doplňky v různých barvách a vzorech. Podívejte se, co jsme pro vás připravili!

    OdpovedaťOdstrániť