sobota 31. decembra 2016

Dám ti aj slnko

Málokrát v kníhkupectve narazíte na knihu, ktorá mierne vybočuje z radu. Teraz nemyslím obálkou, tá je momentálne nepodstatná. Väčšina kníh je o láske v tej najzákladnejšej podobe, medzi mužom a ženou- nehovorte mi, že to tak nie je. Táto téma je tá najrozšírenejšia zápletka, akú kedy čitatelia uzreli. Nachádza sa vo väčšine tituloch, či už sú to detektívky, romány, fantasy. Naozajstným klenotom sú ale príbehy, ktoré nám ponúkajú inú formu lásky. Áno, to aj existuje. Dámy a páni, predstavujem vám knihu, Dám ti slunce.

 Dvojčatá Jude a Noe znamenajú jeden pre druhého všetko. Keď majú trinásť, Jude príde na to, že je krásna a Noe, že je gay. Noe miluje okrem sestry už len kreslenie a robí všetko pre to, aby sa dostal na prestížnu umeleckú školu. Jude zamestnávajú viac chlapci. O tri roky je všetko inak. Na školu snov sa dostala Jude, ale je z nej utiahnutá sivá myška, čo sa skrýva za svoje obrazy. Z Noema sa stal pártyboy a lámač babských sŕdc. A ich mama je mŕtva. Dvojčatá spolu ledva prehovoria a ani jeden vlastne nevie prečo. Neuvedomujú si, že každý z nich tvorí len polovicu príbehu, a keby si k sebe našli cestu, dokázali by poskladať svoj svet dokopy, získali by druhú šancu na šťastný život.





Kniha je písaná z dvoch pohľadov- no nie práve tak, ako by ste čakali. Nie sú tu dvaja ľudia, ktorí opisujú prítomnosť zo svojho názoru a postoja k danej situácii, ale Noe, ktorý rozpráva minulosť, keď mal on a jeho sestra trinásť až štrnásť (je to písané v prítomnom čase) a tá naozajstná prítomnosť, ktorú rozpráva Jude vo veku šestnástich rokov. Keď som si čítala recenzie na rôznych iných blogoch, skoro každá dievčina písala, ako sa veľmi nestotožnila s príbehom Jude, že ona je pravý opak, no ja si práve myslím, že postava Jude v jej šestnástich rokoch bola rovnako dobrá, ako Noe v trinástich. Mnohokrát som sa ale zamýšľala nad tým, prečo toľko miliónov ľudí kniha tak neskonale uchvátila - keď vyšla, videla som ju na každom kroku. Všetci ju ospevovali, básnili o nej, že vraj je niečím iná a výnimočná. A predstavte si, ona naozaj je. Neviem či tým, že hlavná zápletka je známa už od začiatku, tým, že sa autorka nebojí otázky homosexuality alebo úplnej rozdielnosti charakterov postáv, či ich úplnej neplánovanej výmeny, ale kniha je fantastická. Je plná fantastických zvratov, výmen, spojitostí s príbehmi a postavami, jednoducho, iná než ostatné.

Každá tvoja fotka ti odnesie časť tvojho ducha a skráti ti život. 

 Zo začiatku by sa mohlo zdať, že vám nič neprinesie, že to je len ďalší príbeh ako všetky iné, ale.. ak si to správne uvedomíte, zistíte, že sa sami ukrutne klamete. Ako titul, by som sa odvážila prirovnať ho s knihou Charlieho malé tajomstvá. Neviem, či na to máte podobný názor, ale mne sa tieto dve knihy v mnohom podobali. Nie v zápletke ani v postavách, ale v tom skrytom posolstve, ktoré nie každý pochopí.

Keď sa jedno dvojča poreže, druhé krváca. 


Na začiatku som vám písala, že tento príbeh nie je to zaryté klišé bad boy a šprtka, že je tu iný druh lásky. Je to druh lásky, na ktorý sa veľmi často zabúda, alebo si ho dotyční ľudia ani neuvedomujú. Je to súrodenecká láska. Veľmi krásna, to sa musí uznať a ešte viac, ak ide o dvojčatá. Tie sú spolu od splodenia v maternici, väčšinou spolu zdieľajú každý svoj krok, chodia na tú istú školu, sú v rovnakej triede, ročníku. Milujú sa. Na začiatku knihy nás touto súrodeneckou láskou sprevádza svojimi kresbami a nápadmi Noe, dokonca si v tom momente nájdete riadok (PORTRÉT, AUTOPORTRÉT: Dvojčatá na seba hladia cez zrkadlo), napríklad. Noe tým vyjadruje svoje pocity, doslova si "kreslí" v hlave. Druhý spôsob lásky, ktorý prejavuje, je ku Brianovi, to preto, že Noe vo svojich trinástich rokoch života zistí, že je gay. Autorka v tomto prípade veľmi pekne opisuje ich vzťah, nenútivo, prirodzene. Pre mňa je to príjemná zmena po všetkých tých knižných hľadaniach opačného pohlavia.


Ak smola vie, kto si, staň na niekým iným. 

Jude je naopak na začiatku postava, ktorá je úplným opakom Noema. On je introvert, ona miluje spoločnosť- hlavne chlapčenskú. Čím kratšie sukne, vyššie opätky a tmavšie rúže Jude nosila, tým príbeh naberal na obrátkach. Tento charakter bol veľmi odvážny, nebojácny, záletnícky, niekedy až priveľmi dospelý, schopný riskovať všetko, ak je treba. Jude mi nepriamo pripomínala pár siedmačiek u nás na škole, veľmi sa jej podobajú- tým príbeh nadobúda skvelú aktuálnosť dnešnej doby.
Avšak čím je Jude staršia, myslím teraz obdobie jej šestnástin, chová sa inak. Ako keby si s Noemom úplne vymenili charaktery. Teraz je ona tá zašlá šedá myška, a on lámač ženských sŕdc. V toto obdobie nedá dopustiť na knihu po svojej zosnulej babke, volá ju biblia, je plná všakovakých múdrostí, ale aj tipov do domácnosti. Jude je veľmi pekná, ale svoju krásu veľmi potláča, nechce sa stať znova tým dievčaťom.       



Keď dá chlapec dievčaťu pomaranč, jej láska k nemu sa zdvojnásobí. 

Kniha toho má v sebe neskutočne veľa- príde mi, ako keby som prečítala ich celý život. Samotný koniec sa mi tiež veľmi páčil, to už je čo povedať, lebo mne sa nepáči len tak hocijaký záver! Dokonca som si do tejto knihy lepila papieriky, aby som svoje obľúbené pasáže nestratila. Bežne to nerobím, ale pri tomto príbehu to bola nutnosť. Obálka je veľmi pekná, rovnaká, ako anglický originál. Bohužiaľ, v slovenskom preklade, ktorý má aj inú obálku sa vnútri nachádzajú aj špecifické Noemove machule, české vydanie sa týmto nešpecifikuje. Stránky tejto knihy mi tiež prídu veľmi kvalitné a hrubé, čo sa vám môže zdať ako úplná zbytočnosť, ale pre tých čo si potrpia na kvalitu knihy je to užitočná informácia. Celkovo je podľa mňa kniha úplne pre každého a jej kúpu určite nebudete ľutovať.  

"No tak dobre," povie. "Stromy, hviezdy, oceán, tak dobre."
"Aj slnko, Jude." 
"No dobre," povie k môjmu obrovskému  prekvapeniu. "Dám ti slnko."
"To mám teraz prakticky všetko," žasnem. "Zbláznila si sa?"
(Bez ohľadu na situáciu, nikdy by som sa nevzdala stromov, hviezd a kvetín, nechápem, ako to Jude mohla urobiť!)

Túto knihu má u mňa na svedomí kníhkupectvo Megaknihy.sk, veľmi pekne im ďakujem, takže ak chcete využiť svoj čas zmysluplne, určite k nim zavítajte! :) 

14 komentárov:

  1. Zní to krásně a jestli se to fakt alespoň přibližuje Charliemu, tak se těším, až se k ní dostanu. :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Možno budeš mať na to odlišný názor, ale mne sa to naozaj veľmi podobalo :D

      Odstrániť
  2. Na mojom TBR liste je už nejakú dobu, veľmi rada by som si ju prečítala, no zatiaľ som sa ku nej nedostala. Pekná recenzia :)
    Hello, my name is Ev

    OdpovedaťOdstrániť
  3. vyzerá tof akt super ešte som to nečítala :)

    Tammybeaty

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Vyzerá to naozaj krásne so skvelou myšlienkou :)
    my blog : THE COLORFUL THOUGHTS

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Tá kniha je neuvereteľne silná a krásna. Už dlho som nečítala niečo také veľmi "citlivé" :))
    Ivana xx

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Už som túto knihu videla niekde na blogu, kde ju blogerka veľmi chválila. Videla som ju aj v knižnici, ale mala som toho toľko čítať do školy,že som si ju nemohla vypožičať :/
    World of Nicol

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Čítala som ju už troška dávnejšie ale patrí medzi moje najobľúbenejšie. Veľmi sa mi páči, ako je písaná :)

    IVANNA/IVANXNA.BLOGSPOT.SK

    OdpovedaťOdstrániť