nedeľa 13. novembra 2016

Zberateľka parfumov

Dej:
Londýn, 1955.. Aké to asi je, zistiť, že v kabelke cudzej ženy je váš zapalovač, pamiatka, ktorá vám ostala po oteckovi? A k tomu účet z istého hotela zo Škótska. Z hotela, kde páve prebýva váš manžel...
Práve to sa totiž stalo pomerne čerstvo vydatej Grace Munroeovej. A nie len to. Tiež je prišiel dopis z parížskej právnickej kancelárie. Má prísť do Paríža, kde na ňu vraj čaká dedičstvo. Problém je však tom, že o žiadnej Eve d´ Orseyovej, ktorá jej odkazuje nemalý majetok, Grace nikdy v živote nepočula. Rozhodne sa  využiť tejto šance, prijať ponuku osudu. A ocitne sa uprostred záhadného príbehu klenúceho sa cez priepasť času. Pátranie začína v dávno opustenej parfumérii skrývajúcej nie len tajomstvo výroby originálnych vôní, ale aj ich geniálneho tvorcu  a jeho vášní. Neobvyklý milostný príbeh sa zvoľna začína rozplietať. Vedie nás do New Yorku z dvadsiatych rokov, do kasín Monte Carla a späť do Paríža. Evina minulosť je prekvapivo spätá s Gracinou budúcnosťou. Stojí pred osudnou voľbou.


"Keď žena používa každý deň ten istý parfém, je to ako keby jedla každý deň to isté jedlo." 


Keby ste sa ma spýtali, čo je mojím najobľúbenejším predmetom v škole, alebo čo z toho mála mám najradšej, určite by som povedala dejepis, dejiny a rôzne zaujímavosti. Preto možno niet divu, že ma aj knihy tohto typu veľmi bavia. Najlepšie na nich je, že každá takáto kniha z Metafory, ktorú som zatiaľ zrecenzovala, má zameranie na iné umenie ( Butik Astor Place: odevy z roku 1907 a viac , Poledne u Tifanyho: vitrážové lampy..) a tým pádom sa dozvedám nie len nové príbehy, charaktery či niečo viac o odlišnej mentalite ľudí z dvadsiateho storočia, ale aj spôsoby, akými sa rôzne veci vyrábali, nosili, aké z toho mali ľudia pocity. Niekomu to môže pripadať priveľmi divné, ani sa vám nečudujem, v niektorých oblastiach to príde čudné aj mne.


Kniha je písaná z dvoch pohľadov, prvý je pohľad mladučkej štrnásťročnej Evy d´Orseyovej, ktorá už ako žena po štyridsiadke odkázala  po smrti svoj byt a všetky akcie Grace Munoovej (druhý pohľad). Tá však túto ženu nikdy nevidela, nevie kto to je, preto ide do Paríža podpísať zmluvu a zistiť viac.
Ako kniha pokračuje, rozplietajú sa staré tajomstvá, pletky a osudy týchto dvoch dám, ktoré majú toho spoločného viac než si myslíte. Keď som knihu dostala do ruky myslela som si, že mi jej prečítanie bude trvať veľmi dlho, ale do pár hodín bola prečítaná. Neviem, čo by som na nej mohla vytknúť, sama o sebe je veľmi dobre napísaná, dej je veľmi pútavý, opisy miest, kde boli hlavné hrdinky sú úžasné! Môžete sa len nechať unášať vôňou a riadkami nasávať tú úžasnú atmosféru miest, na ktoré ste sa pomocou knihy dostali. Držíte v rukách krásnu paletu oddanosti, lásky a spomienok, zapísaných v parfumoch. Určite je to dobrá investícia :)


8 komentárov:

  1. Knizku vidim prvy krat, ale pribeh ma zaujal 😊 dakujem za tip 😉

    http://lapepla.blogspot.sk

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Už ten název mě zaujal, třeba na ní někde narazím a přečtu si jí děkuji za tip :)

    http://life-by-marie.blogspot.cz/

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Podľa toho, čo som sa dočítala z tvojho príspevku, vyzerá to ako fajn kniha. Pravdepodobne jej dám šancu. Pekné fotky ʕ•́ᴥ•̀ʔっ

    * Blog de la Licorne *

    OdpovedaťOdstrániť