pondelok 11. júla 2016

Jíst, meditovat, milovat

Pekný slnečný deň prajem!
Cez leto má vždy každý koho stretnem problém nájsť knihu, ktorá by ich zabavila počas ležania na lehátku na piesočnatej pláži, či chytania bronzu na kúpalisku. Ako čistý knihomol nechápem, ako s tým niekto môže mať problém, ale tak dobre. Dnes som si pre vás pripravila recenziu na skvelú knihu o cestovaní, spoznávaní samých seba a o milovaní každej chvíle, veriac, že sa stala z nejakého dôvodu. Myslím, že určite stojí za prečítanie.





Jedz
V ušiach som počula pohŕdavý hlas bývalého manžela: "Takže kvôli tomuto si všetko zahodila? Preto si zničila celý náš spoločný život? Kvôli pár kúskom špargle a talianskym novinám?"
Nahlas som mu odpovedala: "Tak za prvé, je mi to veľmi ľúto, ale do toho tebe už vôbec nič nie je. A za druhé, aby som odpovedala na tvoju otázku... áno."

Kto by nemiloval jedlo? Pocit, keď sa doslova rozpadá v ústach a vám nezostáva nič iné, než si spokojne mľasknúť. To je ten pravý pôžitok!
K začatiu recenzie je potrebné upozorniť, že ak držíte nejakú veľmi, veľmi prísnu diétu, túto časť knihy si nechajte na neskôr, budú sa vám zbiehať slinky..
Liz sa vydáva na svoju cestu, konkrétne do Talianska. Povedala by som, že nevie, čo ju tam čaká, ale taktiež by som podotkla, že pri vyslovení slova Taliansko sa aspoň mne ihneď vybaví taliančina a jedlo. Veľa jedla. Od pizze až po cestoviny, v tejto knihe sa nielen, že naučíte niektoré veľmi zvučné talianske slovíčka, ale taktiež budete vedieť aj to, kde majú tú najlepšiu a najlahodnejšiu pizzu na svete. Nebudem vás napínať, je to Neapol. :)
Pre mňa patrí táto časť knihy k tým lepším, ľahšie pochopiteľným stránkam plných slnečného Talianska, mesta, ku ktorému patrí neodmysliteľne prehnaná gestikulácia, prádelné šnúry natiahnuté z jedného okna do druhého a samozrejme, veľa jedla.. 
Táto časť sa mi veľmi páčila, je veľmi dobre napísaná, prečítala som ju na jeden hlt a celkovo by som ju ohodnotila na krásnych 95%.

Medituj
"Zabudni na prezeranie pamiatok- na to máš zbytok života. Teraz si na duchovnej ceste, zlato. Máš osobné pozvanie od boha- naozaj do chceš odmietnuť? Počúvni svojho kamoša Richarda. Keď si budeš budúce tri mesiace chodiť každý deň sadať na ten svoj biely zadoček do meditačnej jaskyne, sľubujem ti, že uvidíš také nádherné veci, že sa ti bude chcieť hodiť po Tádž Mahále kameňom!" 

Druhá časť tejto knihy- medituj, je už trošku ťažšie čítanie, no aj tak, stále zábavné! Ide o to, že hlavná hrdinka Liz sa snaží priblížiť k Bohu, hľadá samu seba a toto všetko je ešte prepletené čiernym humorom a výrokmi jej nového priateľa, Richarda z Texasu.
Ja som sa s touto časťou veľmi neztotožnila, no myslím si, že staršiemu čitateľovi, ktorý hľadá niečo ako zmysel života, odpovede na otázky, prečo sme tu, kto je Boh a kde ho môžeme nájsť, bude ako šitá na mieru. Špeciálne ak ste po rozvode či rozchode zistíte, ako sa z tých smutných či agresívnych pocitov dostať. Ak sa hlbšie začítate, môžete konečne prísť na chuť meditácii, oboznámite sa s jej výhodami a možno ju aj sami začnete praktikovať. Je toho veľmi veľa, čo vás môže v tejto časti duchovne obohatiť, no taktiež aj veľmi veľa výrokov, ktorým nemusíte chápať. Hold, tu je potrebný starší čitateľ :)
80%

Miluj
Pokiaľ ste slobodná žena, cestujete po Bali a niekto sa vás spýta: "Ste vydatá?", najlepšia možná odpoveď znie: "Zatiaľ nie." Aj keby vám bolo osemdesiat alebo by ste bola lesbička, radikálna feministka či mníška, prípadne osemdesiatročná lesbická radikálne feministická mníška, ktorá sa nikdy nevydala a neuvažuje o tom ani vo sne, je tou najzvorilejšou možnou odpoveďou: "Zatiaľ nie."

Ach. Milovať. To je slovo, ktoré zahŕňa toľko lásky vo všetkých smeroch, že to ani nie je možné všetko napísať. Láska k blízkemu, ku zvierati, rodine, divným amuletom u vás na poličke..
Ak nemáte radi tie klišé zamilovania tipu: zrazili sme sa na školskej chodbe, na D1 mi pichlo koleso a on mi pomohol, ktoré aj tak, vždy  končia happy endom, táto časť sa vám bude páčiť. Do posledného slova budete napätí a zvedaví, ako to vlastne skončí.
K slovu miluj, by som, ale rada priradila ešte jedno- pomáhaj. Liz totiž nielen, že prijíma lásku, ona ju aj odovzdáva tým, ktorím ju šťastie nedoprialo. V tomto je táto kniha výnimočná. Nie je iba o tom, bezhlavo sa zamilovať,odísť a všetko opustiť, ale o tom, že áno, zamilovať sa, milovať, pomáhať a byť milovaný. O tých základných veciach, na ktoré veľa autorov zabúda a preto je veľmi ťažké nájsť titul, ktorý nie je rutina sladkých rečičiek.
Táto posledná časť sa mi páčila úplne najviac, a preto jej dávam 98%. Dve percentá strhávam za posledných 30 stránok, ktoré boli už podľa mňa úplne zbytočné.

8 komentárov:

  1. Knihu mám v plánu si koupit. Viděla jsem film a natolik mě zaujal, že se stal mým nejoblíbenějším! Liz hraje Julie Roberts: :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Mne sa film práve že absolútne nepáči :/ . Kniha je určite 10000 -krát lepšia, keďže vo filme je toľko vecí pomenených, že až..

      Odstrániť
  2. na tuhle knizku se chystam uz hodne dlouho, ale porad na to nedoslo. stejne tak na film. vsichni o tom poradm mluvi, jenom ja jsem to jeste nestihla :-/

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. No tak to si na ňu musíš nájsť hneď čas! Určite za to stojí! :)

      Odstrániť
  3. Od Liz som prečítala nedávno knihu Veľké kúzlo a na túto sa chystám... ty si ma navnadila ešte viac.

    Lifestyle & beauty by Daniela

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Na Veľké kúzlo som sa už aj ja pozerala v kníhkupectve, ale bohužiaľ som siahla po Solitaire, čo je pre mňa absolútny prepadák, moja smola. :(

      Odstrániť
  4. Mám pocit, že kdysi jsem viděla film, který je podle toho natočený, ale už si ho moc nepamatuji. Každopádně jsi mě teď inspirovala, abych si přečetla i knihu. Děkuju! :)

    OdpovedaťOdstrániť