štvrtok 9. júna 2016

Adele

Hello, it's me
.....................
Kto by ju nepoznal, všakže?

Dej:
Britská speváčka a skladateľka Adele vtrhla pred niekoľkými rokmi na hudobnú scénu ako uragán. A hneď svojím prvým albumom, pomenovaným podľa jej tehdajšieho veku- 19- okúzlila doslova celý svet. Vzlietla až na vrchol. Od tej doby mladá Angličanka s úchvatným hlasom a chytlavými hitmi nepretržite obsadzuje najvyššie priečky hitparád. Okrem obdivu a lásky miliónov fanúšikov získala ešte dlhú radu ocenení včetne prestížnych cien Grammy, Oscara, či Zlatého glóbusu.  Mimo toho bola ako jedna z najmladších osobností vyznamenaná Radom bristkého impéria. Dlhodobo je to najpredávanejšia britská speváčka, ktorej sa podarilo v predajoch predstihnúť dokonca aj Madonnu. Toľko asi oficiálne správy. Kto je však skutočná Adele? 
Obyčajné dievča z Londýna, ktoré sa s mamou rado pozerá na televíziu a rado sa porozpráva s kamarátmi.
Spevácky gejzír, z ktorého ide mráz po chrbte. 
Netradičná celebrita, ktorej často lietajú z úst dosť neštandartné slovíčka. 
Neuveriteľný talent a nekompromisná osobnosť, ktorá by už radšej nenahrala ani tón, než aby pustila von niečo, za čím si nestojí. Flegmatička, ktorá nerieši svoju postavu a na diéty by sa podľa jej slov "mohla vykašľať".
To všetko dohromady. A práve to ju robí tak úžasnou a naozajstnou. 
Tu je jej príbeh. Pozvánka do Adeliných snov, trápení, vášní a lások, do jej života, do zákulisí koncertných pódií. 

"O komorných vystúpeniach:"Mám rada, keď počujem divákov dýchať."" 








Aj keď sa mi piesne od Adele veľmi páčia, jej osobnosť ma nikdy veľmi nezaujímala. Bolo mi jedno, kto to je, mňa zaujímalo len to, ako spieva.
Akonáhle sa mi do ruky dostala táto kniha, hneď ma to ťahalo si ju prečítať. Dokonca som odložila Vymyslela som si ťa, až tak som sa tešila. Bola som v polovici knihy, keď som si pomyslela, že toto nebude pre mňa. Autor opisuje Adele v niektorých prípadoch až ako sväticu, čo je podľa mňa veľmi, ale veľmi prehnané, a čo musím podotknúť, na každej druhej stránke sa aspoň jedenkrát stretnete so slovným spojením: "nechala se slyšet" . A úprimne, tieto tri slová mi už tak lezú krkom, že ak sa ešte raz objavia v nejakej knihe, odmietam ju dočítať.
Aby som však nebola len kritická a odmietavá, táto kniha má aj veľmi veľa svojich pozitívnych vlastností a dôvodov, prečo by nemala chýbať vo vašej knižnici. Ak máte radi hudbu, tak, ako ja, že hľadáte v každej piesni zmysel, hĺbku a pocit, ako sa asi spevák pri jej písaní musel cítiť, táto kniha vám pomôže nájsť odpovede na otázky tohto charakteru. Úplne vás vtiahne do toho obdobia, keď Adele piesne písala, či už to bolo po ťažkých rozchodoch s jej priateľmi alebo keď bola tehotná.  Aj keby ste nechceli, s jej piesňami ste sa už určite niekedy stretli. Možno v rádiu, na Youtube, keď zvonil mobil vašej spolužiačke, no asi ste netušili, kto ich spieva. Čo teda absolútne nechápem, lebo jej hlas- to je tak špecifická vec, že vám až behajú zimomriavky po chrbte. Garantujem vám, že keď si jedenkrát knihu prečítate, aspoň s istým záujmom o túto speváčku, hneď sa stane vašou obľúbenou.Keď si zistíte, koľko citov do svojej tvorby vkladá, budete jednoducho nútení skladby si pustiť a stále si ich dookola prehrávať. Budete mať pocit, že Adele poznáte, keďže budete vedieť čo prežívala, budete vedieť určitú časť jej života, ktorú vložila do svojich piesní.

"..v nahrávke "Someone Like You" naozaj plačem. Ku koncu je to počuť.." 

 Pretože, povedzme si na rovinu, veľa interpretov už na city zabúda a keď nie, tak sú to len zase tie isté rapotačky o "dokonalej" dievčine, prvej láske a iných témach, ktoré sú stále o tej istej sladkej omáčke a ja ich nazývam " z núdze cnosť". Keď neviete čo iné, napíšte pieseň o zaľúbencoch v daždi, vážne originálne.



Knihu by som doporučovala každému, kto má hudbu rád, ale zároveň si stojí za svojím názorom, pretože niektoré momenty som v knihe tak trochu nechápala. Adele tvrdí, že celkovo mala za svoj život len jednu hodinu spevu, ale zároveň študovala na BRIT school, ktorá je, ak som to správne pochopila, niečo ako konzervatórium od štrnástich. To naozaj nedáva zmysel. Potom tvrdí, že techniku, rozsah a vášeň sa naučila pri počúvaní videí z Youtube. Viem o čom píšem, a ak by mala byť pravda to čo ona tvrdí, tak by to nebola Adel, ale chodiaca kópia Elly Fitzheraldovej a to ona nie je. Obálka tejto knihy ma nejako zvlášť neirituje, ako možno niekoho, len by som asi nabudúce volila namiesto výraznej oranžovej radšej zlatú, podľa mňa sa k obálke hodí viac.




                                                                                     Hodnotenie:

 - autor by sa mohol menej "rozvláčňovať" nad samotnou Adele
 - niektoré fakty mi jednoducho nedávajú zmysel
 + kniha vás do piesní rovno prenesie, že si ich hneď zamilujete
 + máte možnosť vedieť, ako vznikali všetky jej tri albumy
 + v knihe sú tri samostatné mini kapitolky s fotkami, ktoré sedia na nasledujúce kapitoly
 + na konci knihy sú dodatky: s "citátmi" Adele, zoznam cien, ktoré do roku 2016 získala (bolo ich viac ako 90), diskografia a najaktuálnejší dodatok redakcie

Navyše, k ste z Prahy, alebo máte vo svojom okolí kníhkupectvo Knihy Dobrovský, máte jedinečnú šancu túto knihu vyhrať! Stačí, keď nájdete plagát, ako upútavku k tejto knihe, odfoťte sa s ním, pošlite im fotku na e-mail a 5 najlepších vyhrá vyššie spomínanú knihu! (viac informácii TU

Ja tejto knihe dávam 95%. Koľko by ste jej dali vy?

2 komentáre:

  1. Adele veľmi nepočúvam, ale rada som si prečítala recenziu na takúto knižku! Pri čítaní knihy by ma však asi roztrhalo, keby sa tam stále opakuje ten výraz "nechala se slyšet" :D

    OdpovedaťOdstrániť