utorok 13. decembra 2016

Polévková mánie

Jedným z mojich obľúbených žánrov (ak sa to ta dá nazvať) v mojej knižničke sú práve kuchárske knihy. Väčšinou, alebo sa o to aspoň v poslednom čase snažím, si vytipujem kuchárku, zhodnotím aký tip jedla by som chcela robiť (branch, dezerty, polievky, hlavné jedlo..), nalistujem si sekciu a so zatvorenými očami náhodne vyberiem jedno jedlo. Pre nerozhodných ľudí ako som ja je to skvelá pomôcka :) .


Takto podobne som sa rozhodovala keď som nevedela, ktorý recept mám urobiť z knihy Polévková mánie. Prst mi ukázal na Vývar z dusených lesných húb, avšak keďže ja huby rada nemám, polievku som spravila bez nich. Ale, keď sa nad tým tak zamyslíte, k čomu by vám bol recept na takú tradičnú polievku? Myslím, že väčšina z vás vie, z čoho sa tento typ polievky asi skladá a aké suroviny treba použiť, preto som sa rozhodla, že vám nedám recept na polievku, ktorú vidíte na obrázku, ale nasledujúci recept je ten, ktorý ma z celej knihy zaujal najviac, je celkom ľahký a vyzerá naozaj zaujímavo a na toto ročné obdobie je ako stvorený. Sama som ho aj robila, no žiadna fotka nebola dostatočne dobrá:



Fladelsuppe (nemecká polievka a fridátovými nudlami)


  • 80g múky
  • 150 ml polotučného mlieka
  • 2 stredné vajcia
  • soľ a korenie
  • olivový alebo repkový olej na smaženie
  • 1,2 l kuracieho bujónu
  • väčšia troška muškátového oriešku
  • malá hrsť pažítky, jemne nasekať
Postup: Vsypte múku do stredne veľkej misy a postupne vmiešajte mlieko a vajíčka, až bude cesto husté ako tečúca smotana. Štedro osolte a okoreňte. Rozpáľte stredne veľkú panvicu na smaženie alebi palaččunka a potrite trochou olivového oleja. Vlejte naberačku palacinkového cesta a krúžte panvicou tak, aby cesto rovnomerne pokrylo dno. Po 3-4 minútach a akonáhle cesto získa farbu, obráťte. Postup ešte trikrát zopakujte s ďalšími palacinkami. Priveďte kurací bujón k varu, dochuťte soľou, korením a muškátovým orieškom. Palacinky zrolujte a nakrájajte na tenké prúžky. Rozdeľte do štyroch misiek. Prelejte horúcim kuracím bujónom, ozdobte pažítkou a podávajte.

Niekomu môže táto kuchárka pripadať veľmi prekombinovaná, iná a zbytočne plná chutí, na ktoré nie sme zvyknutí. Áno, je. Autorka nie je češka ani slovenka, nepozná naše zvyky a tajné prísady, nič také. Do knihy dala niečo nové. Niečo zo svojej krajiny, svojich tradícii a jej spôsobu života. Nemali  by sme tieto recepty odsudzovať (ako moja matka, mimochodom), ale vyskúšať ich a buď si povedať ech, toto mi nechutí alebo naopak toto budem variť častejšie! 
recepty v tejto kuchárke sú veľmi zaujímavé. Niektoré z radosťou ešte dovyskúšam, lebo ma zaujíma ako budú chutiť a teším sa na ne, ale niektorým neverím a radšej nebudem riskovať. :D
Obálka je veľmi pekná, ako aj dizajn celej knihy. Pri vybraných polievkach nájdete aj symboly ako BM- bez mlieka a mliečnych výrobkov, BL- bez lepku, V- vhodné pre vegetariánov, VE- vhodné pre vegánov. Som rada, že si niekto dal prácu tieto polievky so špeciálnym označením zapísať, podobné recepty sa nehľadajú ľahko (ale keď sa chce, všetko ide). Pri každej polievke je aj udaný počet kalórii, aj to je veľmi užitočné.
Celkovo sa mi táto kuchárka páči, takúto -výhradne s polievkami- ešte vo svojej zbierke nemám, no neviem, či po nej pri varení siahnem. Predsa len, vo väčšine receptoch sa nachádzajú aj také surovniny, ktoré som len s veľkými ťažkosťami na Slovensku zháňala, niekedy to trvalo dlhšie ako uvarenie celej polievky. :)


Čo si myslíte vy? 







2 komentáre:

  1. Polevka je moje snad nejoblibenejsi jidlo. Mnam mnam. Knizku mam doma taky :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Polevka je moje snad nejoblibenejsi jidlo. Mnam mnam. Knizku mam doma taky :)

    OdpovedaťOdstrániť