nedeľa 11. apríla 2021

Cassandra Clare - Zlaté puto

 Niekedy mám naozaj pocit, že knihy si zo mňa strieľajú. Niekedy ma naozaj zaráža, ako rýchlo dospievame. 

Anotácia: James a Lucie Herondaleovci, deti slávnych rodičov Willa a Tessy, odmalička počúvali príbehy o tom, ako dobro porazilo zlo a láska zvíťazila nad všetkým. Idylický svet, v ktorom vyrastali, sa však zmení, keď do Londýna prídu rodiny Blackthornovcov a Carstairsovcov... a s nimi aj neľútostný mor, ktorému sa nedá uniknúť.

James Herondale túži po veľkej láske a myslí si, že ju už našiel vďaka krásnej a záhadnej Grace Blackthornovej. Cordelia Carstairsová sa chce stať hrdinkou, zachrániť svoju rodinu a utajiť city k Jamesovi. Keď Tieňolovcov postihne nešťastie, James, Cordelia a ich priatelia sa vrhajú do dobrodružstva, v ktorom odhalia svoje zvláštne temné schopnosti, ale aj krutú cenu za hrdinstvo... a lásku.

S touto sériou mám pár naozaj výrazných problémov. Možno za to môže môj vek, možno naozaj už nepatrím do young adult kategórie a možno sú to validné dôvody vydaného titulu
Po prečítaní knihy necítim žiadny z očakávaných pocitov. Šokovanie, úžas, očakávanie pokračovania. Moje pocity sú - meh, tak ok. Príde mi, akoby autorka neprišla s ničím novým. Zakomponovať tému "vírusu" do Tieňoloveckého sveta je v týchto časoch až príliš priehľadné. Autorka vytvorila nepriateľa, ktorý sa až príliš podobá Voldemortovi z prvej a druhej časti Harryho Pottera. Je to tvor, ktorý zahynie až po prepichnutí vzácnym predmetom - teda všetci si myslia, že zahynul, on je však len oslabený a znovu povstane. Je to niekto, kto sa nemôže ukázať v ľudskej podobe, môže len niekoho posadnúť. Táto tajomná bytosť má túžbu vládnuť nad Tieňoloveckým svetom a páchať zlo. S Jamesom (jedným z hlavných hrdinov) ho spája niečo od narodenia (trikrát hádajme čo), a preto sa nemôžu títo dvaja odtrhnúť a stále na seba narážajú. Oproti Potterovi má táto kniha aj motív lásky medzi niekoľkými mladými ľuďmi a tiež sa v nej nachádza nespočetne veľa prepojení na iné osoby z Tieňosveta. Dočítať ju bolo pre mňa ako prejsť tŕnovým labyrintom. Kniha ma ani v jednej pasáži neupútala - niektoré scény autorka neopisuje skoro vôbec (výrazy postáv, prostredie - hlavne na začiatku) a niektoré až príliš a vôbec nie sú podstatné (striekajúci ichor pri démonických bitkách).  

Po prečítaní sa necítim múdrejšou, ani obohatenou o dychberúce myšlienky. Kniha ma síce neoslovila, no myslím, že to bude výberom žánru. Fantasy z pera tejto autorky asi v mojom veku už nebude nič pre mňa.  

3 komentáre:

  1. Obálka knihy je nádherná, ale taky by to nebyl můj šálek kávy. :-)
    Povídání nejen o kosmetice

    OdpovedaťOdstrániť
  2. great post!Like your blog, thank you for sharing.

    toupee for men luxhairshop homecoming

    These contents have greatly helped me.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Párty šaty
    Párty šaty

    Párty šaty MOHITO
    U MOHITO najdete jedinečné, elegantní a velmi vkusné společenské šaty. Nemáme nouzi o klasické modely v černé barvě, se kterými můžete vytvořit dokonalý vzhled na večírek. Nabízíme také šaty s výstřihem do V, srdíčkovým výstřihem, módním rozparkem, vypasované modely a šaty s volánky. Nezapomeňte styl přizpůsobit typu večírku. Na Silvestra, Ondřeje nebo jiné podobné události se můžete trochu odvázat a sáhnout po třpytkách, flitrech a dalších výrazných doplňcích. Podívejte se na naše speciální párty oblečení pro vás!
    Podívejte se na všechny naše šaty!

    OdpovedaťOdstrániť