utorok 14. augusta 2018

UNBOXING: bez plastu!

Vo svete, kde sú plasty ľahšie dostupné ako voda, tam, kde neobnoviteľné zdroje tvoria základ priemyslu, si pár ľudí uvedomilo vážnosť situácie a rozhodli sa inšpirovať iných. Svojimi činmi chcú prispieť k lepšej a naozaj viac zelenej planéte, predĺžiť jej životnosť a vytvoriť miesto na život pre budúce generácie, pretože bez nich sa nič z týchto ideí nestane skutočnosťou. 

Nechcem tu rozoberať nič ohľadne zero waste, vegánstva/vegetariánstva alebo čokoľvek ohľadne inej kontroverznej témy. Síce, aj to bude, ale niekedy inokedy.
O tom, že plasty sú naozaj veľkým problémom dúfam všetci vieme. Avšak skutočnosť, kde výrobky v bezplastovom obale kúpiť,  nám zas tak jasná nie je. Chápem vás, pretože eshop mnohokrát  ponúka zavádzajúce informácie, alebo si ich vy nesprávne vyložíte. Predsa len, keď kliknete na stránku, ktorá má v názve eco/eko neznamená to, že výrobky budú bio, balené v papieri či ešte aj od slovenského/českého výrobcu, pretože väčšinou produkt spĺňa len jedno z týchto kritérií. Ja vám dnes predstavím eshop, ktorý ponúka neplastové obaly, pri dodaní je použité minimum papiera, určité výrobky sú od slovenských/českých výrobcov a sú na prírodnej báze. Presnejšie povedané, ukážem vám, čo som si z eshopu objednala.


Balík mi prišiel v kartónovej krabičke, ktorá je po odlepení papierikov ohľadom adresy aj znovu použiteľná. Čo už však chápem o trochu menej je prvá vec, ktorú som po otvorení uvidela. Keďže balík obsahoval aj jednu veľmi krehkú vec a vôbec, všetky veci museli byť chránené pred poškodením, ktoré mohlo byť spôsobené dodaním, muselo byť niečo vo vnútri, čo by zabraňovalo pohybu tovaru vo vnútri balíka. Väčšinou to bývajú plastové guľôčky či bublinková fólia, avšak keďže sa jedná o ne-plastové dodanie, tieto izolanty museli byť nahradenné niečím iným. Bol to hnedý papier, ktorého jedna strana bola poplastovaná. Teda, ak to naozaj bol plast! A ak správne viem, tento druh papiera sa nerecykluje a putuje do komunálneho odpadu. Následne na skládku.





Prvý produkt, ktorý som zbadala bol šampúch od slovenskej značky Ponio. Úprimne povedané, je naozaj maličký. Mal by vydržať ako 200ml šampón, tak uvidíme. 4,00€


Vedeli ste, že druhou najčastejšou vecou v oceánoch sú práve plastové slamky? Plastové slamky síce nepoužívam, no už som sa mnohokrát nachytala pri pokušení jednu použiť. Taktiež v kaviarni,  aj keď im hovorím, že slamku nepotrebujem, do pitia mi ju dajú, čiže teraz im môžem zamávať pred nosom jednou znova použiteľnou antikorovou. Že ďakujem, jedna stačí! V balení je aj kefka na čistenie. 5,60€



Zubná kefka! Je celá recyklovateľná! 3,10€


Za tento nákup som zaplatila 16,30€, z čoho bolo 3,60€ poštovné kuriérom. Balík som objednávala v sobotu neskoro večer a prišiel mi v stredu doobeda. Je možné si malé objednávky vyzdvihnúť na predajniach (výdajných miestach) v Bratislave.
eshop: http://prijemneveci.sk/
avšak tu sú niektoré ďalšie, ktoré ponúkajú podobný tovar:
http://bezodpadu.sk/index.php?route=common/home
 http://www.zivotbezodpadu.sk/

Tento príspevok nie je sponzorovaný a nejedná sa o žiadnu formu spolupráce. 


6 komentárov:

  1. Ten kartáček na čištění slámky je super. Taky bych si tu slámku ráda koupila, tak snad někdy.
    welcometomyworld

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Je to fajn investícia, vzhľadom na to, že sa ňou dajú čistiť aj iné, užšie priestory.

      Odstrániť
  2. Odpovede
    1. Áno, zasielajú. :)
      ----> http://prijemneveci.sk/doprava-a-postovnehttp://prijemneveci.sk/doprava-a-postovne

      Odstrániť
  3. Moc hezké a zajímavé věci sis objednala. Ani jsem netušila, že kartáček na čištění slámek existuje a je to super vychytávka :-)

    Nela z blogu Růžová rtěnka

    OdpovedaťOdstrániť